Välttääkseen chikungunyan, matkailijan tulee suojautua hyttysiltä huolellisesti myös päiväsaikaan ja turistikohteissa Hyttysten pistoilta suojautuminen.

Chikungunya on Aedes-suvun hyttysten levittämä, Chikungunya-viruksen aiheuttama trooppinen kuumetauti. Tauti esiintyy endeemisenä osassa Afrikkaa, Koillis-Aasiassa, Intian niemimaalla ja Etelä- ja Väli-Amerikassa (kuva Chikungunyan tartuntavaaran alueet). Vuonna 2007 kuvattiin italialaisen turistin Intian Keralasta mukanaan tuoman Chikungunya-infektion leviäminen myös Euroopan mantereelle Pohjois-Italiaan, jossa hyttysvektoriksi sopivaa Aedes albopictusta esiintyy kuten muuallakin Välimeren rannoilla sekä Alankomaissa. Kotoperäisiä tapauksia todettiin myös Ranskassa vuonna 2014. Loppuvuonna 2013 Karibialla alkoi laaja sittemmin muualle Väli-Amerikkaan ja Etelä-Amerikkaan levinnyt Chikungunya-epidemia.

Taudin oireita ovat kuume, nivelkivut, lihaskivut, päänsärky ja ihottuma. Itämisaika on yleensä 3–7 vuorokautta. Sairauden nimi Chikungunya tulee swahilin kielestä, missä se tarkoittaa 'kumarassa kulkevaa'. Nimi viittaa taudille tyypilliseen nivelien kipeytymiseen, minkä vuoksi sairas ihminen joutuu kävelemään kumarassa. Tauti ja sen aiheuttaja ovat samantapaisia kuin Suomessa syyskesäisin esiintyvässä pogostantaudissa, mutta oireet ovat usein ankarammat. Tautiin saattaa joskus liittyä hengityksen vaikeutumista, sydämen vajaatoimintaa ja aivokalvontulehdus- tai aivokuumeoireita.

Tauti on hyvä muistaa, mikäli sen esiintymisalueelta palaavalla matkailijalla on tyypilliset ihottuma- ja niveloireet. Tauti paranee yleensä itsestään, mutta pitkittyneitä nivel- ja lihaskipuja voi esiintyä. Hoito on oireenmukaista. Suojaavaa rokotetta ei ole.

Lisätietoa Euroopan tautiviraston ECDC:n sivuilla