Tämä on Orphanet-artikkeli Orphanet-esittely

Loistauti, jonka aiheuttavat Anisakis-sukuun kuuluvien sukkulamatojen toukat, jotka tarttuvat raaoista, riittämättömästi kypsennetyistä, savustetuista tai marinoiduista kaloista tai pääjalkaisista. Loinen tunkeutuu ihmisen ruoansulatuskanavaan ja voi aiheuttaa akuutteja (vatsakipu, ripuli, pahoinvointi ja oksennus) tai kroonisia oireita tai allergisia reaktioita (urtikaria, angioedeema, anafylaktinen shokki).

Anisakiaasi voi ilmaantua monissa eri muodoissa riippuen toukan paikasta ja sen aiheuttamista vaurioista. Luminaalisessa anisakiaasissa toukka ei läpäise kudosta, vaan pysyy ruoansulatuskanavan sisäpuolella. Tämä aiheuttaa oireettoman infektion, joka huomataan yleensä, kun madot ovat purkautuneet (1 päivä – 2 viikkoa nielemisen jälkeen) yskimällä, oksentamalla tai ulostamalla. Invasiivisessa anisakiaasissa toukat tunkeutuvat ruoansulatuskanavan limakalvoon (harvemmin nielussa). Tästä aiheutuvat akuutit ruoansulatuskanavan oireet (ks. yllä), jotka alkavat 1-7 tunnissa nielemisen jälkeen.

Jos tautia ei heti tunnisteta, se voi muodostua krooniseksi ja aiheuttaa ajoittaista vatsakipua, pahoinvointia ja oksentamista, jotka jatkuvat viikoista useisiin vuosiin. Toukkien kulkeutuminen peritoneealionteloon tai kiinteisiin tai onttoihin elimiin aiheuttaa kyseiseen elimeen liittyviä oireita. Joissain tapauksissa anisakiaasiin liittyy allergisia oireita, kuten nokkosihottuma, angioedeema ja anafylaktinen shokki. Kalatuotannossa työskentelevät voivat altistua työssään Anisakiaasi-allergeeneille ja kehittää astman, sidekalvontulehduksen tai ihotulehduksen.

Yleisimmät anisakiaasilajit ovat Anisakis simplex ja Anisakis pegreffi, Anisakis simplexin ollessa yleisempi. Ihmiset toimivat matojen isäntinä niiden kiertokulussa, eivätkä loiset juuri koskaan kehity pidemmälle ihmisen ruoansulatuskanavassa. Maailmanlaajuisesti on raportoitu yli 20 000 tapausta, joista yli 90 % Japanista.

Orphanet ORPHA1070