B-Lakt-D-tutkimus osoittaa perinnöllisen alttiuden laktoosi-intoleranssiin. Geenitestin avulla voidaan todeta, onko perinyt geenimuodon, joka altistaa laktoosin imeytymishäiriölle ja sen aiheuttamille vatsavaivoille. Jos vastavaivat helpottavat vähentämällä tai poistamalla laktoosia ruokavaliosta, ei testausta yleensä tarvita.

Peritty geenimuoto aiheuttaa suolen laktaasientsyymin aktiivisuuden alenemisesta iän myötä noin 5–12 vuoden iästä alkaen. Laktaasientsyymin aktiivisuuden aleneminen johtaa laktoosin riittämättömään pilkkoutumiseen ja voi aiheuttaa maidon tai muiden laktoosia sisältävien ruoka-aineiden nauttimisen jälkeen oireita, kuten mahan turvotusta, vatsakipua ja ripulia.

Geenimuoto eli genotyyppi C/C liittyy laktoosin imeytymisen heikentymiseen ja genotyypit C/T ja T/T liittyvät normaaliin laktoosin sietoon. Jos genotyyppi C/C löytyy, vatsavaivojen syy on mahdollisesti laktoosi-intoleranssi. Genotyyppi C/C:n löytyminen ei kuitenkaan merkitse, että aina saa maidosta oireita, sillä kolmasosa geenimuodon kantajista on oireettomia. Yleensä siedetyn laktoosin määrä vaihtelee ja useimmat sietävät sitä ruokavaliossaan jonkin verran. Geenitestin perusteella ei voida päätellä mitään oireiden vaikeusasteesta. Alle 12-vuotiailla on otettava huomioon myös muut vatsaoireita aiheuttavat syyt, koska heillä usein laktoosin imeytyminen on vielä normaalia, vaikka olisi perinyt kyseisin geenimuodon.

Jos todetaan genotyypit C/T tai T/T niin vatsaoireiden syynä on todennäköisesti jokin muu kuin laktoosi-intoleranssi. Testi ei sulje pois muita laktoosin sietokykyä välillisesti heikentäviä tekijöitä, kuten keliakiaa tai suolistoinfektioita.

Näyte otetaan laskimoverestä otetusta verinäytteestä. Näytteen voi ottaa mihin tahansa aikaan päivästä. Sitä varten ei tarvitse olla syömättä. Tulokset valmistuvat noin kahden viikon kuluessa.