Nieluviljelyä voidaan käyttää ratkaistaessa, tarvitaanko nielutulehduksen hoidoksi antibioottia vai ei. Virusten aiheuttamat nielutulehdukset paranevat itsestään ilman antibiootteja. Bakteeriperäiset tulehdukset hoidetaan yleensä penisilliinillä tai muulla antibiootilla.

Nieluviljely tehdään kuumeisille potilaille, joilla on kipeä tai tulehtunut nielu mutta ei nuhaa tai yskää. Näin siksi, että nuha ja yskä ovat merkkejä virustulehduksesta, eikä näitä oireita bakteerien aiheuttamissa nielutulehduksissa yleensä ilmene. Suurimman osan nielutulehduksista aiheuttaa virus.

Käytännössä ainoa merkittävä nielutulehduksia aiheuttava bakteeri on streptokokki, jota on eri lajeja. Monelle tuttu "angiina" eli nielurisojen bakteeritulehdus on streptokokki A:n aiheuttama. C:llä ja G:lläkin on merkitystä epidemioissa eli kun nielutulehdukseen sairastuu poikkeuksellisen paljon ihmisiä.

Näytteeksi otetaan eritettä nielurisojen pinnalta pumpulipuikolla. Näytettä levitetään eli viljellään tätä tarkoitusta varten kehitetylle kasvatusalustalle. Alusta laitetaan kasvamaan lämpökaappiin. Tulos saadaan noin 24 tunnin (1–2 työpäivän) kuluttua.

Nielussa pesivän streptokokki-bakteerin osoittamiseksi suositellaan nykyisin ensisijaisesti pikatestiä. Niissä ei viljellä kokonaista bakteeria, mutta ne tunnistavat näytteestä streptokokkien rakenteita. Nopeimmat näistä testeistä antavat vastauksen 5–15 minuutissa. Jos testissä näkyy streptokokkeja, diagnoosi on suurella todennäköisyydellä oikea ja hoito voidaan aloittaa. Negatiivinen tulos (streptokokkia ei löydy) voidaan varmistaa nieluviljelyllä, ainakin jos tauti pitkittyy.

Nieluviljelyn yhteydessä voidaan myös testata bakteerien antibioottiherkkyyttä.

Lisää tietoa aiheesta

Nielutulehdus