Holter-tutkimuslaite on vyötärölle sijoitettava laite, johon kiinnitetään rintakehän iholle asetettavat sydämen sähkökäyrää rekisteröivät elektroditarrat. Laite rekisteröi jokaisen sykkeen seuranta-ajalta.

EKG:n pitkäaikaisrekisteröintiä kutsutaan usein Holter-tutkimukseksi keksijänsä Sir Norman Holterin mukaan. Englanninkielisessä kirjallisuudessa käytetään termiä "Holter monitoring".

Käytännön toteutus

Tutkimuksen aikana voi elää lähes normaalisti ja tutkimus on täysin kivuton. Kannattaa käyttää väljää vaatetusta. Suihkussa ei voi käydä, joten kannattaa peseytyä ennen tutkimusta. Silloin myös rintakehälle laitettavat elektroditarrat pysyvät parhaiten kiinni puhtaalla kuivalla iholla. Laitetta ei saa kastella.

Tutkimuksen aikana on hyvä elää aivan tavanomaista elämää, jotta mahdolliset oireet tallentuvat laitteen muistiin sydänlääkärin nähtäväksi. On hyvä, jos rekisteröinnin ajankohtaan osuu myös hiukan rasittavampaa liikkumista. Tutkimuspäivänä saa syödä ja juoda normaalisti. Kotilääkitys otetaan yleensä normaalisti.

Tutkimukseen kuuluu oirepäiväkirjan täyttäminen. Päiväkirjaan merkitään normaalien askareiden aloitusajat, esimerkiksi ruokailu, nukkumaan meno, herääminen, henkiset ja ruumiilliset ponnistukset, lääkkeenottoajat ja lääkkeiden nimet. Jos rekisteröinnin aikana tulee oireita, esimerkiksi rytmihäiriöitä, huimausta, rintakipua tai muita tuntemuksia, painetaan laitteessa olevaa merkinantopainiketta ja merkitään päiväkirjaan kellonaika ja oireet. Nauhoituksen jälkeen lääkäri vertaa sydänfilmiä ja kuvattuja oireita keskenään.