Etusivu » Kihomato

Kihomato

Lääkärikirja Duodecim
8.11.2019
infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio

Kihomato (Enterobius vermicularis) kuuluu sukkulamatoihin. Se on noin sentin mittainen valkea mato, joka on ihmisen kiusana kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Kyseessä on puhtaasti ihmisten loismato, joten lemmikit eivät kuulu madon tuojiin tai siitä kärsiviin. Vähäinen kihomatoinfektio ei aiheuta lainkaan oireita. Kun matoja on runsaasti, oireena on peräaukon kutina. Kihomatoon ei liity vakavampia oireita tai tauteja.

Esiintyvyys

Kihomato on puhtaasti ihmisten vaiva. Kymmenesosalla maailman ihmisistä on tälläkin hetkellä kihomato suolessaan. Suomessa kihomato on yleisin matotautien aiheuttaja. Kihomatoja todetaan yleisimmin 4–15-vuotiailla lapsilla, mutta aikuinenkin voi saada tartunnan. Tutkimuksissa on todettu, että alle kouluikäisistä helsinkiläisistä lapsista 5–10 %:lla on 2010-luvulla todettu kihomato, päivähoidossa jopa 15 %:lla. Alle kaksivuotiailla lapsilla kihomato on sen sijaan harvinainen. Kihomato aiheuttaa Suomessa pieniä, vaikeasti hoidettavia epidemioita perheissä, päivähoidossa, koulun alaluokilla ja jopa iäkkäiden hoivalaitoksissa. Kihomatotartunnoilla ei ole yhteyttä huonoon hygieniaan tai huonoon hoivaan.

Tartunta ja oireet

Infektio saadaan, kun madonmunia niellään. Yksikin muna voi aloittaa infektion. Munat ovat niin pieniä, ettei niitä voi silmin nähdä. Ne säilyvät ympäristössä useita päiviä tartuttavina. Madon yhdessä ihmisessä munimat munat voivat joutua toisen henkilön suuhun suoran käsikosketuksen kautta tai lelujen ja todennäköisesti myös vaatteiden ja vuodevaatteiden koskettelun välityksellä. Munan nielemisestä oireiden alkamiseen kuluu kuutisen viikkoa. Muna kuoriutuu ohutsuolessa ja siitä tuleva toukka pesiytyy parin kehitysvaiheen jälkeen paksusuoleen, umpilisäkkeen ympäristöön, missä se lisääntyy.

Suurin osa madonkantajista on oireettomia. Ainoa oire kihomadoista on peräaukon ja välilihan, tytöillä joskus myös ulkosynnyttimien, kutina (ks. «Peräaukon kutina»1 ja «Peräaukon ongelmat lapsella»2). Oireet muistuttavat peräpukamien sekä peräaukon seudun ja naisen häpyhuulten sieni- ja bakteeri-infektioita. Oireet johtuvat toukista ja munien pinnan ärsyttävistä aineista ja vaativat syntyäkseen runsaan matomäärän. Kutinan huomaa selvimmin öisin, ja se voi johtaa unen pahaan häiriintymiseen. Kihomatoa on epäilty myös lasten yökastelun (ks. «Kastelu»3) aiheuttajaksi, ja sen on epäilty voivan aiheuttaa umpilisäketulehduksen (ks. «Umpilisäketulehdus (appendisiitti)»4). Tutkimustieto ei vahvista näitä epäilyjä.

Kihomato ei aiheuta muita sairauksia, eikä se ole vaarallinen. Yksi kihomato elää vain kuukauden, mutta sairastava tartuttaa itsensä herkästi yhä uudestaan (ns. autoinfektio), mikäli hän raapii kutisevaa peräaukon seutua, jolloin matojen munia voi joutua käsien ja suun kautta uudelleen suolistoon.

Yleisimmin kihomato todetaan, kun aletaan tutkia peräaukon tai välilihan kutinaa (ks. «Peräaukon kutina»1). Tutkimuksiin tuleva ei useimmiten ole itse todennut ohuita valkoisia rihmoja, joiden pituus vaihtelee parista millimetristä senttiin. Isommat, naarasmadot, luikertelevat silminnähden, mutta pienet koirasmadot eivät.

Diagnoosi

Kihomato todetaan useimmiten peräaukon ympäriltä otetusta tikkunäytteestä. Näytteen ottamista tai ohjetta varten on syytä mennä vastaanotolle, sillä tavallisesta purkkiin otetusta ulostenäytteestä mato tai sen munat löydetään vain joka kymmenenneltä kihomatoinfektiota sairastavalta. Tämä on ero verrattuna muun muassa suolinkaiseen (ks. «Alkueläinten aiheuttamat yleisinfektiot»5) ja lapamatoon (ks. «Heisimadot, lapamato, ekinokokkoosi»6), jotka todetaan helposti ulosteesta. Näytetikut ja näytteenotto-ohjeen saa terveydenhoitajilta. Jos näyte otetaan kotona, käytetään kosteaa näytetikkua peräaukosta ja otto tehdään ennen aamupesua. Peräaukon taputtelua liimapuoli alaspäin käännetyllä teipillä matojen ja munien pyydystämiseksi ei enää suositella. Mikroskoopilla katsoen munien ja itse madon ulkonäkö on tyypillinen ja varmistaa diagnoosin. Yleensä näytteitä kehotetaan ottamaan kolmena peräkkäisenä aamuna, sillä yksi näyte paljastaa vain puolet todellisista infektioista, kun taas kolme näytettä paljastaa yhdeksän infektiota kymmenestä.

Hoito ja ehkäisy

Suomessa myydyistä lääkkeistä kihomatoon tehoavat itsehoitovalmisteena saatava pyrviini (Pyrvin®) ja lääkärin määräyksen tarvitseva mebendatsoli (Vermox®). Pyrviiniä voi käyttää raskauden aikana, mebendatsolia ei. Kerta-annos on tehokas, mutta hoito uusitaan aina kahden viikon päästä, jotta infektiokierre saadaan katkaistuksi. Yleensä koko perhe, myös oireettomat jäsenet, neuvotaan hoitamaan yhtä aikaa oireettomien kantajien puhdistamiseksi. Jos samassa joukossa vaikkapa päivähoitopaikassa, koululuokassa tai vuodeosastolla on useita kihomadosta kärsiviä, hoidetaan herkästi kaikki, koska lääkkeellä ei ole merkittäviä haittavaikutuksia. Usein myös alusvaatteet ja liinavaatteet kehotetaan pesemään lääkehoitopäivänä niihin mahdollisesti joutuneiden munien poistamiseksi, vaikka tämän vaivalloisen toimen hyödystä ei ole varmuutta. Joskus tätä "sirkusta" on toistettava useasti, ennen kuin infektiokierre lopullisesti katkeaa. WC:n ja muiden huonetilojen siivoamiseen riittää tavallinen "viikkosiivous". Jos oireet häviävät, mitään jälkikontrollia ei tarvita. On vielä syytä korostaa, että kihomadon ilmaantuminen perheeseen ei ole merkki lapsen huonosta hoidosta tai huonosta hygieniasta.

Jos toteaa lapsellaan kihomadon, siitä on syytä ilmoittaa hoitopaikkaan tai kouluun, jotta mahdollinen käynnissä oleva epidemia tulee havaituksi ja hoidetuksi. Lasta ei kuitenkaan tarvitse pitää pois koulusta tai päivähoidosta edes väliaikaisesti (ks. «Infektiot ja päivähoito»7).

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

«Peräaukon ongelmat lapsella»2

«Peräaukon kutina»1