Etusivu » Talirauhasten sarveistapit (keratosis pilaris)

Talirauhasten sarveistapit (keratosis pilaris)

Lääkärikirja Duodecim
28.4.2014
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Talirauhasten sarveistapit eli keratosis pilaris tarkoittaa pieniä sarveistappeja talirauhasten tiehyiden suulla. Sarveistapin ympärillä voi olla punoittava rengas. Vaiva on vain kosmeettinen. Sitä on lievänä noin 40–80 %:lla nuorista aikuisista, häiritsevän voimakkaana 3–4 %:lla. Kolmasosalla potilaista on atooppinen ekseema (ks. «Atooppinen ekseema (ihottuma)»1).

Oireet

Keratosis pilarista on useimmin olkavarsien ulkosivuissa. Seuraavaksi yleisin se on reisissä, sitten pakaroissa. Iho alkaa karheutua joka toisella keratosis pilaris -potilaalla ensimmäisellä vuosikymmenellä, kolmasosalla toisella vuosikymmenellä, lopuilla vasta kolmannella vuosikymmenellä. Iho muuttuu punakirjavaksi ja riivinrautamaiseksi (ks. kuva «Keratosis pilaris (talirauhasten sarveistapit)»1). Kutinaa ei ole. Joskus talirauhaset tulehtuvat ja sarveistapit muuttuvat pieniksi märkäpäiksi. Oireet lieventyvät kesäaikaan. Varhain alkaneessa keratosis pilariksessa ihon karheus alkaa vähentyä murrosiän jälkeen ja muutokset saattavat hävitä keski-iän loppuun mennessä.

Keratosis pilarista voi olla myös poskissa punoittavassa ihossa korvien edessä (ks. kuva «Keratosis pilaris (talirauhasten sarveistapit) poskessa»2) ja joskus kulmakaarissa. Kasvomuutoksesta käytetään tavallisimmin diagnoosia keratosis pilaris atrophicans faciei, tai sen synonyymiä ulerythema ophryogenes. Jos punoitusta on myös olkavarsissa tai reisissä, siitä käytetään nimeä keratosis pilaris rubra.

Taudin toteaminen

Diagnoosiin riittää punakirjava, riivinrautamainen iho taudin tyyppipaikoilla, etenkin olkavarsien ulkosivuilla. Koepalaa ei tarvita. Laboratoriotutkimuksista ei ole apua.

Itsehoito

Perus- ja kosteusvoiteista ei ole apua. Sen sijaan sarveistapit pehmentyvät ureaa eli karbamidia sisältävillä voiteilla. Märkäpäitä voi hoitaa yksiprosenttisella hydrokortisonivoiteella. Punoituksen vähentämiseen ei ole kelvollista hoitoa.

Milloin hoitoon

Lääkärissä käynti on tarpeen, jos diagnoosissa on epäselvyyttä eivätkä sarveistapit vähene riittävästi ureavoiteella. Myös aknelääkkeenä käytetty tretinoiinivoide sopii sarveistappien pehmittämiseen ja vähentämiseen. Se on reseptilääke. Punoittavaa ihottumaa voi hoitaa lyhytaikaisesti keskivahvalla kortisonivoiteella tai takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoiteella. Kasvojen keratosis pilarista voi hoitaa myös laserilla.

Ehkäisy

Taipumus on perinnöllinen, sitä ei voi ehkäistä.

Käytettyjä lähteitä

Alai AN. Keratosis pilaris. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1070651-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen)

Thomas M, Khopkar US. Keratosis pilaris revisited: is it more than just a follicular keratosis? Int J Trichology 2012;4(4):255-8. «PMID: 23766609»PubMed