Etusivu » Aurinkokeratoosi

Aurinkokeratoosi

Lääkärikirja Duodecim
23.5.2016
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Aurinkokeratoosia (keratosis solaris) sanotaan myös aktiiniseksi keratoosiksi ja seniiliksi keratoosiksi. Se on orvaskeden okasolujen kypsymishäiriö. Aktiinisia keratooseja tulee lähes jokaiselle valkoihoiselle suomalaiselle, jos vain elää tarpeeksi vanhaksi. Niille altistaa ennen kaikkea auringonsäteily, mutta myös solariumin ja UV-valohoitojen ultraviolettisäteily, tupakointi ja immuunivastetta heikentävät lääkitykset. Arviolta noin joka neljäs aurinkokeratoosi paranee itsestään. Aurinkokeratoosi voi vuosien kuluessa edetä ihon pintasyöväksi (Bowenin tauti) ja edelleen ihon okasolusyöväksi (ks. «Ihon okasolusyöpä»1). Riski yksittäisen aurinkokeratoosin muuttumisesta okasolusyöväksi on kuitenkin pieni. Aurinkokeratoosi etenee okasolusyöväksi sitä todennäköisemmin, mitä enemmän iholla on aurinkokeratooseja ja mitä vaikeampi niissä oleva okasolujen kypsymishäiriö on.

Oireet

Aurinkokeratoosi on melko tarkkarajainen, karhea, punertava läiskä auringolle altistuneella ihoalueella (ks. kuva «Nenän aurinkokeratoosi»1). Se voi tummua, jolloin se muistuttaa hyvänlaatuista kookasta kesakkoa eli lentigoläiskää (ks. kuva «Aurinkokeratoosi nenän iholla»2). Aurinkokeratoosien koko vaihtelee muutamasta millimetristä muutamaan senttimetriin. Joillakin on vain yksi läiskä, mutta toisilla niitä voi olla kymmeniä (ks. kuva «Aurinkokeratooseja otsassa»3).

Aurinkokeratoosissa on joskus voimakas keratiinin eli sarveisaineen muodostus (ks. kuva «Aurinkokeratoosi nenän tyvessä»4). Silloin se muistuttaa rasvasyylää (ks. «Rasvaluomi (seborrooinen keratoosi)»2). Kova sarveistappi, ihosarvi, on useimmiten aurinkokeratoosin oire (ks. kuva «Ihosarvi (cornu cutaneum) kasvoilla»5), mutta ihosarvi voi olla myös okasolusyöpä (ks. «Ihon okasolusyöpä»1), keratoakantooma (ks. «Keratoakantooma»3) tai virussyylä. Aktiininen keiliitti on huulten aurinkokeratoosi, hilsehtivä, karstainen rokahtuma, joka ei parane voiteilla (ks. kuva «Aktiininen keratoosi huulessa»6).

Taudin toteaminen

Tavalliset aurinkokeratoosit tunnistetaan läiskien ulkonäön perusteella. Tarvittaessa otetaan koepala mikroskooppitutkimusta varten.

Hoito

Yksittäiset aurinkokeratoosit voidaan poistaa leikkaamalla mikroskooppinäytteeksi, ja samalla saadaan diagnoosi varmistetuksi. Ne voidaan myös jäädyttää nestetypellä (–196 °C; ks. «Ihon jäädytyshoito (kryohoito)»4). Läiskät jäädytetään yleensä kahdesti siten, että läiskän annetaan välillä sulaa. Toimenpide kestää muutaman minuutin. Aurinkokeratoosi paranee n. 90 %:ssa nestetyppijäädytyksistä. Apteekissa myytävän syylien jäädytykseen tarkoitetun dimetyylieetterin ja propaanin seoksen (Wartner®, –57 °C) teho ei riitä aurinkokeratoosien hoitoon.

Jos aurinkokeratooseja on samalla ihoalueella useita, käytetään kenttähoitoa, jolla hoidetaan myös vielä silmälle näkymättömät muutokset. Kenttähoito voidaan tehdä fotodynaamisella eli valoaktivaatiohoidolla, imikimodi-voiteella tai ingenolimebutaattigeelillä, harvemmin 5-fluorourasiililla tai diklofenaakkigeelillä. Lääkäri valitsee hoidon tapauskohtaisesti huomioiden hoidon toteutuksen ja hoitoon liittyvät haitat. Kaikki hoidot aiheuttavat aurinkovaurioalueelle rupeutumista, joka rauhoittuu parin viikon sisällä hoidon päättymisestä. Hoidot tehoavat vähintään 50 %:ssa tapauksista. Jos yhdelle hoidolle ei saada vastetta, jatketaan kenttähoitoa usein toisella menetelmällä. Valovaurioituneelle iholle voi hoitojen jälkeen tulla myöhemmin uusia aurinkokeratooseja, joten kotiseuranta on paikallaan.

Aurinkokeratoosien hoitoon hakeudutaan kiireettömästi lähiviikkoina.

Ehkäisy

Vaaleaihoisten, helposti auringossa palavien henkilöiden on syytä välttää liiallista auringonottoa. Leveälierinen hattu ja auringonsuojavoiteet ovat välttämättömiä eteläisissä maissa ja suositeltavia myös Suomessa keväällä ja kesällä. Joskus lääkäri määrää tretinoiinia sisältävän voiteen (reseptivalmiste), joka saattaa ehkäistä aurinkokeratoosien kehittymistä.

Käytettyjä lähteitä

Pitkänen S, Jeskanen L, Ylitalo L. Basalioomat, okasolusyöpä ja sen esiasteet, miten hoidan? Duodecim 2014; 130(6): 643–53. «/xmedia/duo/duo11556.pdf»1

Kivisaari A, Kähäri V-M. Miten tunnistan ja hoidan aurinkokeratoosin. Suomen Lääkärilehti 2014; 69(18): 1321–4.