Etusivu » Ihon sidekudoskasvaimet

Ihon sidekudoskasvaimet

Lääkärikirja Duodecim
13.5.2020
ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola

Ihon sidekudoskasvaimet ovat yleisiä ja valtaosin hyvänlaatuisia.

Kasvojen sidekudoskasvain

Kasvojen sidekudoskasvain (engl. fibrous papule of the face tai fibrous papule of the nose) on ihonvärinen pieni kasvain, joka on tavallisesti nenässä. Se näyttää tavalliselta koholuomelta (ihonsisäinen luomi). Joskus se muistuttaa tyvisolusyöpää, jolloin kirurginen poisto on tarpeen diagnoosin varmistamiseksi.

Dermatofibrooma

Dermatofibrooma on melko yleinen ihon sidekudoskasvain. Niitä esiintyy etenkin naisilla, tavallisimmin alaraajoissa, mutta joskus myös yläraajoissa ja selässä.

Dermatofibrooma voi saada alkunsa hyönteisen puremasta tai muusta pienestä vammasta. Se on aluksi muutaman millimetrin läpimittainen, ihonvärinen tai rusehtava pyöreä kasvain, joka voi kutista. Vuosien aikana siitä kasvaa rusehtava, kiinteä, 5–10 mm:n kokoinen ihokasvain.

Dermatofibrooma on hyvänlaatuinen, eikä sitä tarvitse poistaa. Ks. kuvat «Dermatofibrooma sääressä»1, «Dermatofibrooma»2 ja «Dermatofibrooma, olkavarsi»3.

Pehmeä fibrooma

Pehmeitä fibroomia (fibroma molle) on kahdenlaisia, säiemäisiä (varsiluomi, ihopolyyppi, engl. skin tag) ja pussimaisia. Ne ovat ihon värisiä tai rusehtavia ulkonevia kasvaimia yleisimmin kaulalla ja kainaloiden reunoilla. Pehmeitä fibroomia on lähes joka toisella aikuisella. Aikuistyypin diabetes, ylipaino ja korkea kolesteroli edistävät niiden kehittymistä.

Pehmeän fibrooman voi poistaa esteettisistä syistä tai jos se ärtyy esimerkiksi hankauskohdassa. Pienet säiemäiset fibroomat voi poistaa saksilla tyvestä leikkaamalla, ja suuremmat pussimaiset fibroomat kirurgisesti leikkaamalla. Ks. kuvat «Pehmeitä fibroomia kainalossa»4 ja «Pussimainen pehmeä fibrooma»5.

Fibrokeratooma

Fibrokeratooma on melko harvinainen ihonvärinen, kiinteä kasvain sormen tai varpaan päässä tai aivan kynnen vieressä. Niitä on niin naisilla kuin miehilläkin, ja taustasyynä pidetään pientä vammaa. Fibrokeratooman voi tunnistaa sijainnin ja ulkonäön perusteella, mutta usein se poistetaan diagnoosin varmistamiseksi. Ks. kuvat «Fibrokeratooma kynnen alla»6 ja «Fibrokeratooma sormessa»7.

Keloidi

Keloidi on esimerkiksi leikkaus-, palovamma- tai aknearven sidekudoksen kasvainmainen liikakasvu (ks. «Keloidi ja muu arven liikakasvu»1). Taipumus on osin perinnöllinen.

Keloidit kehittyvät usein ylävartalon arpiin, ja ne voivat kasvaa jopa vuosien ajan, aristaa ja kutista. Niiden hoito on ongelmallista.

Kirjallisuutta

Laube S. Fibrous papule of the face. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1057309-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 10.3.2017.

Pierson JC. Dermatofibroma. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1056742-overview»2 (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 4.6.2018.

Schwartz RA. Acrochordon. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1060373-overview»3 (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 7.4.2020.

Satter EK. Acquired digital fibrokeratoma. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1055825-overview»4 (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 23.1.2017.