Etusivu » Ihon sidekudoskasvaimet

Ihon sidekudoskasvaimet

Lääkärikirja Duodecim
5.3.2013
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Ihon sidekudoskasvaimet ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta hyvänlaatuisia. Niistä yleisimpiä ovat kasvojen sidekudoskasvain, dermatofibrooma ja pehmeä fibrooma.

Kasvojen sidekudoskasvain (engl. fibrous papule of the face) on ihonvärinen pieni kasvain, joka on tavallisesti nenässä. Se muistuttaa niin paljon tavallista neevussoluluomea (ihonsisäinen luomi), että sellaiseksi se tavallisesti diagnosoidaan. Joskus se muistuttaa tyvisolusyöpää.

Dermatofibroomat ovat yleisiä etenkin naisilla, joilla niitä on tavallisimmin alaraajoissa, mutta niitä esiintyy myös yläraajoissa ja selässä. Ne ovat kiinteitä, linssinmuotoisia, läpimitaltaan muutamasta millimetristä noin 8 mm:iin (ks. artikkeli «Dermatofibrooma (ihon sidekudoskasvain)»1).

Pehmeitä fibroomia (fibroma molle) on kahdenlaisia, karvamaisia (engl. skin tags) ja pussimaisia. Säiemäisiä on eniten kaulassa ja kainaloseuduissa, pussimaisia kainaloseuduissa ja selässä. (ks. artikkeli «Pehmeä fibrooma (ihon sidekudoskasvain)»2). Neurofibrooma on melko harvinainen, ja se muistuttaa kliinisesti suuresti pehmeää fibroomaa. Sellainen voi olla satunnainen yksittäislöydös, mutta usein se on yksi oire laajempaa neurofibromatoosi-tautia (ks. «Neurofibrooma ja ihon neurofibromatoosi»3). Fibrokeratoomia on sormien ja varpaiden päissä, harvemmin muualla käsissä ja jaloissa (ks. «Fibrokeratooma»4). Ulkonäöltään ne muistuttavat dermatofibroomia.