Etusivu » Häkämyrkytys

Häkämyrkytys

Lääkärikirja Duodecim
16.8.2016
keuhkosairauksien erikoislääkäri Eija-Riitta Salomaa

Häkää eli hiilimonoksidia (CO) syntyy epätäydellisessä palamisessa. Ilmassa olevaa häkää ei voida aistia, sillä se on väritön, hajuton ja mauton kaasu.

Häkää on palokaasuissa noin 1 %, tupakansavussa jopa 2 % ja maakaasussa 5–6 %. Pakokaasuissa häkää on 4–7 %, mutta katalysaattori hapettaa siitä suurimman osan vaarattomaksi hiilidioksidiksi.

Ilmasta häkä siirtyy helposti keuhkojen kautta vereen. Veressä häkä sitoutuu 220 kertaa happea hanakammin punasolujen hemoglobiiniin, jolloin syntyy karboksihemoglobiinia. Koska se ei pysty sitomaan happea, elimistöön syntyy hapenpuutetta. Kun karboksihemoglobiinin osuus on 20 % veren hemoglobiinista, alkaa esiintyä oireita.

Syyt

Yleisimmin häkämyrkytykset aiheutuvat bensiinikäyttöisen auton tyhjäkäynnistä suljetussa tilassa ja polttoaineella tai kaasulla hiljaa käyvistä lämmitinlaitteista. Myös taitamattomaan puulämmitykseen voi liittyä häkämyrkytyksen vaara. Kova tupakointi ja runsaat liikenteen päästöt voivat johtaa lieviin häkämyrkytyksen oireisiin.

Jos hengitysilman häkäpitoisuus on 0,01 % tai pienempi, myrkytysoireita ei esiinny. Altistus kymmenkertaiselle hengitysilman häkäpitoisuudelle (0,1 %) tunnin ajaksi kasvattaa karboksihemoglobiinin pitoisuuden 50–80 %:iin, mikä on hengenvaarallista.

Suomessa todetaan vuosittain noin sata kuolemaan johtanutta häkämyrkytystä. Lievempien häkämyrkytysten määrää ei tiedetä. Kuolemaan johtaneista häkämyrkytyksistä noin puolet johtuu itsemurhista, 40 % tulipaloista ja 10 % uunien tai lämmityslaitteiden vioista tai virhekäytöstä.

Oireet

Häkämyrkytystä pitää epäillä, jos pako- tai palokaasuille altistumisen yhteydessä esiintyy seuraavia oireita: päänsärky, huimaus, oksentelu, korvien soiminen, näköhäiriöt, heikotus, levottomuus. Hengitys kiihtyy ja sydämen syke nousee. Iho ja limakalvot voivat tulla tavallista punaisemmiksi. Vaikean myrkytyksen oireita ovat tajunnantason heikentyminen tai tajuttomuus, kouristukset, hengitysvaikeudet ja harva pulssi.

Hengenahdistusoiretta ilmaantuu keuhkosairaille ja sydänsairaille jo pienistäkin häkämääristä.

Oireet johtuvat pääasiassa hapen puutteesta, mutta hiilimonoksidi voi myös suoraan vaurioittaa kudoksia.

Itsehoito

Koska häkämyrkytyksen kaltaisia oireita voi esiintyä monista muistakin syistä, aina ei voi olla varma, johtuvatko oireet häkäkaasusta. Varminta on kuitenkin aina toimia sen mukaisesti, että oireiden syynä olisi häkä, jos ollaan suljetussa tilassa ja lähettyvillä on mahdollinen häkää tuottava laite.

Ensiapuna on toimittaa potilas välittömästi raittiiseen ilmaan. Lievät oireet häviävät itsellään asteittain tunnin parin aikana. Vaikeammissa tapauksissa aloitetaan ensiapuna happihengitys, jos siihen on mahdollisuus.

Milloin hoitoon

Jos epäillään häkämyrkytystä ja potilaalla on selviä oireita, hänet pitää toimittaa välittömästi ambulanssilla sairaalaan. Jo ambulanssissa aloitetaan sataprosenttisen hapen hengittäminen. Vaikeimmissa tapauksissa annetaan painekammiossa ylipainehappihoitoa.

Ehkäisy

Häkämyrkytyksiä voidaan tehokkaasti ehkäistä seuraavilla toimenpiteillä.

  • Vältetään auton tyhjäkäyntiä suljetuissa tiloissa.
  • Asunnon savuhormit tarkistetaan ja nuohotaan säännöllisesti.
  • Tulisijan pellit suljetaan vasta, kun hiilet ovat tummuneet.
  • Kaasua tai polttoainetta käyttäviä lämmittimiä käytetään vain hyvin tuuletetuissa tiloissa.
  • Lämmityslaitteet huolletaan säännöllisesti.

Käytettyjä lähteitä

Kuisma M. Häkämyrkytys. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitys 9.5.2016.