Etusivu » Haavautuva ihotulehdus (pyoderma gangrenosum)

Haavautuva ihotulehdus (pyoderma gangrenosum)

Lääkärikirja Duodecim
15.10.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Pyoderma gangrenosum on harvinainen, vaikea sairaus, jossa ihoon syntyy muutamassa päivässä kivuliaita pieniä paiseita, jotka haavautuvat ja alkavat märkiä. Potilaat ovat tavallisesti keski-ikäisiä tai vanhempia, naisia vähän useammin kuin miehiä. Joka toisella tauti liittyy johonkin yleissairauteen, kuten haavaiseen paksusuolitulehdukseen (ks. «Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa)»1) tai muihin suolistosairauksiin, syöpä- tai reumatauteihin tai maksasairauksiin. Kuolleisuus on korkea.

Oireet

Tavallisesti sääriin tai muualle alaraajoihin tulee pienen paiseen tapaisia märkäpäitä, jotka laajentuvat nopeasti ja haavautuvat muutamassa päivässä tai viikossa (ks. kuva «Haavautuva ihotulehdus sääressä»1). Haavoja voi olla muuallakin ihossa, tavallisesti vartalolla, joskus pään alueella (kuva «Haavautuva ihotulehdus ohimossa»2). Kolmasosalla haavaumat kehittyvät ihorikkoumiin, esimerkiksi pieniin vammoihin tai leikkaushaavoihin. Ilmiö tunnetaan termillä patergia. Haavoja on toisilla vain muutamia, toisilla kymmeniä. Haavojen koko vaihtelee muutamasta millimetristä pariinkymmeneen senttimetriin.

Taudin toteaminen

Bakteeriviljelyssä kasvaa vain ihon normaaleita bakteereita. Koepalan mikroskooppitutkimuksessa nähdään yleinen tulehdusreaktio, eikä valtimoissa tai laskimoissa ole tulehduksia tai tukoksia. Tautia ei voi diagnosoida pelkästään koepalalöydöksen perusteella. Yhdestäkään verikokeesta ei tautia voi diagnosoida. Potilailta etsitään mahdollisia muita sairauksia monella erikoisalalla.

Itsehoito

Omin keinoin haavaumia ei voi parantaa eikä oireita suurestikaan lievittää.

Milloin hoitoon?

Tutkimuksiin ja hoitoon tulisi hakeutua muutaman päivän tai viikon kuluessa siitä, kun ensimmäinen haava on syntynyt. Hoidossa käytetään sisäistä kortisonia suurina annoksina, ns. biologisia lääkkeitä sekä muita immuunireaktiota hillitseviä (immunosuppressiivisia) lääkkeitä sekä hoidetaan mahdollinen muu sairaus asianmukaisesti.

Ehkäisy

Pyoderma gangrenosum on niin harvinainen, ettei keinoja sen estämiseksi tunneta. Jos on viitteitä patergiasta, ihoa varotaan vahingoittamasta turhaan.

Käytettyjä lähteitä

Binus AM, Qureshi AA, Li VW ym. Pyoderma gangrenosum: a retrospective review of patient characteristics, comorbidities and therapy in 103 patients. Br J Dermatol 2011;165(6):1244-50. «PMID: 21824126»PubMed

Jackson JM. Pyoderma gangrenosum. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1123821-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen)