Etusivu » Mycoplasma genitalium -infektio

Mycoplasma genitalium -infektio

Lääkärikirja Duodecim
7.4.2014
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Mycoplasma genitalium on seksikontaktissa limakalvokosketuksessa tarttuva bakteeri, joka aiheuttaa virtsaputken tulehdusta miehille ja naisille ja kohdunkaulan tulehdusta naisille.

Oireet

Mycoplasma genitalium on usein oireeton. Se voi aiheuttaa kirvelyä virtsatessa, tihentynyttä virtsaamistarvetta, naisella poikkeavaa valkovuotoa tai veristä tiputteluvuotoa ja miehellä limavuotoa virtsaputken suulta. Mycoplasma genitaliumin on epäilty aiheuttavan myös sisäsynnytintulehduksia.

Taudin toteaminen

Mycoplasma genitaliumia epäillään epäselvässä virtsaputken tai kohdunkaulan tulehduksessa, joka ei ole klamydia tai tippuri. Mycoplasma genitalium osoitetaan nukleiinihappotestillä, joka otetaan vanutikulla virtsaputkesta tai kohdunkaulan kanavasta.

Hoito

Mycoplasma genitalium hoidetaan antibiootilla, tavallisesti atsitromysiinillä. Jos hoitovaste on huono, voi kyseessä olla lääkkeelle resistentti kanta. Tällöin näytteenotto saatetaan uusia herkkyysmääritystä varten. Mycoplasma genitalium ei kuulu ilmoitettaviin sukupuolitauteihin. Vakituinen kumppani hoidetaan uusintainfektioiden ehkäisemiseksi yleensä samanaikaisesti kuin potilas.

Ehkäisy

Tartunnan voi ehkäistä käyttämällä kondomia.

Käytettyjä lähteitä

Käypä hoito-suositus "Sukupuolitaudit": ks. «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi50087»1

Hiltunen-Back E. Mycoplasma genitalium -infektio. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 19.6.2016.

Pond MJ, Nori AV, Witney AA ym. High prevalence of antibiotic-resistant Mycoplasma genitalium in nongonococcal urethritis: the need for routine testing and the inadequacy of current treatment options. Clin Infect Dis 2014;58(5):631-7. «PMID: 24280088»PubMed