Lomalla ja matkoilla liikutaan normaalia enemmän ja erilaisessa ympäristössä. Lisäksi pitkän matkustuksen aikana ja helteessä alaraajoihin kehittyy turvotusta. Jalkoihin tulee helposti rakkoja, kun ne hikoilevat, ja varvasvälit hautuvat rikki.

Lomajalat (holiday feet) kaipaavat huolellista matkalle valmistautumista sekä huolenpitoa, jotta lomasta voi nauttia. Tarvittaessa kannattaa käydä hoidattamassa jalat ennen matkalle lähtöä asiantuntijalla.

Hyvät kengät ja sukat

Kuiva jalkaterien iho on paras keino ehkäistä ihon hankaumien, rakkojen ja varvasvälihautumien syntyä. Matkalle kannattaa valita kenkiä ja sukkia, joiden materiaali on hengittävää ja koko sopiva (taulukot Kengän istuvuuden vaikutus jalkaterveyteen ja Sukkien jalkaterveyttä heikentävät ja edistävät ominaisuudet). Pienet sukat ja kengät lisäävät hikoilua.

Matkakenkien pitää olla kevyitä ja päkiästä taipuisia, jotta niillä jaksaa kulkea vaihtelevilla alustoilla. Riittävän tilavat kengät toimivat tilanteissa, kun jalkojen turvotus lisääntyy.

Matkalle kannattaa ottaa vähintään kaksi paria matalakorkoisia ja käytettyjä, hyvin jalkateriin istuvia kenkiä. Avosandaaleissa jalat tuulettuvat, mutta iho- ja kynsivaurioiden riski lisääntyy, joten kannattaa miettiä, milloin on turvallisempaa liikkua umpinaisilla kengillä.

Pitkille lento-, juna- tai automatkoille kannattaa varata mahdollisimman kevyet ja tilavat kengät, joissa varpaita voi liikutella ja jalkaterän lihaksia supistella. Esimerkiksi Feelmax®-kevytjalkineet ovat ihanteelliset matkalle, koska ne ovat kevyet, helpot pukea ja riisua, mahtuvat pieneen tilaan ja ovat joustavat. Ne jalassa voi rennosti matkustaa, niillä voi liikkua hotellissa ja rantahiekalla.

Hoitovälineet ja -tuotteet

Jalkojenhoitovälineiden lisäksi mukaan pakataan rakon, hiertymien ja hautumien ehkäisyyn ja hoitoon tarvittavat hoitotuotteita (taulukko Matkalle otettavat jalkojenhoitovälineet ja -tuotteet).

Hotelleissa paljasjaloin liikuttaessa jalkainfektion riski lisääntyy. Jos on aiemmin ollut jalka- tai kynsisieni tai varvasvälihautuma, on syytä ottaa mukaan sisätossut, uimatossut ja mahdollinen hoitoaine.

Aurinkoa otettaessa aurinkovoidetta laitetaan myös jalkateriin ja jalkapohjiin.

Paljasjaloin kävely rantahietikolla tuulettaa varpaita, vähentää alaraajaturvotusta ja tehostaa jalkalihasten toimintoja. Pitkän kävelyn jälkeen muutaman minuutin pituinen kylmä suihku ja kylmässä vedessä seisominen, vilkastuttaa laskimokiertoa, poistaa turvotusta ja jalkakipuja sekä rauhoittaa ihoa.

Taulukko 1. Matkalle otettavat jalkojenhoitovälineet ja -tuotteet.
Ihon hoito jasuojaus Talkki
Lampaanvillaa varvasvälihautumiin
Rasvainen perusvoide
Iskunvaimennuspohjalliset tai päkiäpehmuste
Rakkolaastari tai rakonestopuikko
Pikalaastari, hopeaa sisältävä
Muut ihon ja varpaiden suojat tarvittaessa (ks. taulukot Jalkaterän ja varpaiden suojat ja oikaisijat (kauppavalmisteet) ja Jalkaterän ja varpaiden suojat ja oikaisijat (kauppavalmisteet))
Jalkasienivoide
Kynsien hoito Kynsileikkurit
Kynsiviila
Sukat ja kengät Sukat: keinokuitu- tai sekoitemateriaalit (ks. Sukkamateriaalit ja kosteuden kuljetus)
Jalkoihin muotoutuneet tai sisäänajetut kengät (ks. Kenkien osto ja sisäänajo)
Hengittävä materiaali.
Uimatossut, sisäsandaalit tai -tossut