Pientä verenvuotoa kynnen juureen tai kynnen alle syntyy, kun varvas tökkii lyhyen ja matalakärkisen kengän kärkeen käveltäessä, juostessa tai hypittäessä.

Vanha veri kuultaa mustana kynnen alla ja kynsi kasvaa aaltomaisesti. Urheiltaessa jalkaterään ja kynsiin kohdistuvat voimat ovat moninkertaiset, siksi musta kynsi on nimetty urheilijan varpaaksi (sportmans's toe). Kynteen kohdistuva vamma voi aiheuttaa rajun kynnenalaisen verenvuodon.

Omahoito

Kipua voi helpottaa sulattamalla kynteen reiän kuumennetun paperiliittimen tai puikon päällä. Veri pääsee vuotamaan pois kynnen alta, ja paine vähenee. Verenvuodon määrän mukaan kynsi irtoaa vähitellen kokonaan tai osittain. Irtonaiset osat leikataan pois tai teipataan kynsi paikoilleen suojaamaan kynsipatjaa. Kipuvaiheessa varpaan pään voi suojata putkisuperlonilla tai itsekiinnittyvällä joustosidoksella.

Riittävän pitkien kenkien ja hyvien sukkien käyttäminen on hoidon ja ehkäisyn avain (ks. Kengän istuvuuden vaikutus jalkaterveyteen ja Sukkien jalkaterveyttä heikentävät ja edistävät ominaisuudet).

Kun kynsi on lähtenyt kokonaan pois, kynsipatja kutistuu helposti ennen kuin uusi kynsi kasvaa tilalle. Kun arkuus on hävinnyt, kynsipatja pysyy joustavana, kun siihen hierotaan voidetta ja samalla levitetään kärkiosaa. Jos kynsipatjan kärkiosa pääsee kutistumaan, kynsi painuu kasvaessaan kynsivalliin, koska kynsi kasvaa samanlevyisenä juuresta kärkeen tai kynsi kasvaa paksuna ja kapeana.