Kynsien paksuntuminen voi johtua sisäisistä tai ulkoisista syistä. Kaikkien kynsien paksuuntuessa syy on sisäinen, esimerkiksi ikääntyminen, diabetes tai ihotauti. Yhden kynnen paksuuntuessa syy on ulkoinen, esimerkiksi kynteen kohdistunut trauma, liian pienet ja matalakärkiset kengät. Paksuntuneet kynnet ovat yleisiä ikääntyneillä. Paksuntunut kynsi ja pahempi sarvimaisen muotoinen torakynsi on himmeä, kellertävä ja samea.

Tunnistaminen

Kynsi kasvaa paksuna ja kovana. Aaltomainen kasvu johtuu juuriosan vaurioitumisesta. Painaessaan kynsipatjaan kynsi aiheuttaa kynnenalaista verenvuotoa. Kynsiuurteeseen muodostuu kovettuma tai känsä. Koska kynsi on vaikea leikata, se voi kasvaa varpaan pään yli aiheuttaen paineoireita ja jopa haavan (kuva ).

Kuva

Paksuntuneet kynnet.

Hoito

Paksujen kynsien lyhentämistä varten tarvitaan tukevat kynsileikkurit. Kynnet kannattaa leikata pesun jälkeen, koska ne ovat silloin pehmeämmät kuin kuivina (ks. ohje Ohje 15.10. Paksuntuneen kynnen omahoito). Kynsien rasvaaminen tai tippa kynsiöljyä kerran viikossa tekee ne joustavammiksi ja vähemmän lohkeileviksi leikattaessa. Lyhentäminen helpottuu, kun kynttä viilataan ensin ohuemmaksi.

Kynsien juurialueeseen kohdistuvan tökkimisen ja kynsilevyn painamisen loppumiseksi on kengän kärjessä oltava riittävästi tilaa leveys-, pituus- ja korkeussuunnassa (ks. Kengän istuvuuden vaikutus jalkaterveyteen). Kynnen kasvu voi normalisoitua säännöllisen varpaiden oikaisijan käytön ansiosta.

Jos oma kynsien lyhentäminen ei onnistu, jalkaterapeutti katkaisee ja ohentaa kynnet, minkä jälkeen ylläpitävä hoito onnistuu usein omahoitonakin.