Ravitsemussuositusten mukaan juureksia, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja tulee syödä useita kertoja päivässä. Niitä tulisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä, mikä käytännössä tarkoittaa kuutta kourallista, jokaiselle oman kouran koon mukaan.

Kasvisruokien syönti on lisääntynyt viime vuosien aikana, erityisesti tyttöjen ja naisten keskuudessa.

Useimmat kasvisruokavaliota noudattavat syövät maitovalmisteita ja munaa sekä osa kalaa. Näistä kasvava nuori saa oikein koottuna riittävät ravintoaineet. Ainoastaan kasvikunnan tuotteista koostuva vegaaniruokavalio on harvinaisempi, ja on varmistettava, että nuori ja lapsi saa kaikkia tarpeellisia ravintoaineita sekä riittävästi energiaa. Lasten ja nuorten vegaaniruokavaliota on aina täydennettävä kalsiumilla ja B12-vitamiinilla sekä talvella D-vitamiinilla.

Kasvisruokavalion etuja ovat riittävä kuidun saanti sekä vähäinen tyydyttyneen rasvan saanti. Etu on myös pureskellessa lisääntyvä syljen eritys. Haittoja ovat mahdollinen luiden haurastuminen, raudanpuuteanemia ja hammaseroosio.

Kasvisruoka eroosiovaurioiden aiheuttajana

Kasvisruoka yhdessä happaman tuotteen kanssa voi aiheuttaa hampaiden eroosiota (ks. Hampaiston kuluminen (attritio ja abraasio) ja kiilteen liukeneminen (eroosio) ja kuva Hampaan eroosio). Suomessa tehdyssä tutkimuksessa todettiin eroosiota 77 %:lla laktovegetaristeista eli kasviksia ja maitotuotteita syöneistä, kun normaalia sekaravintoa syöneistä eroosiota todettiin vain 10 %:lla.

Kasvisruokavalioon kuuluu palkokasveja, viljaa eri muodoissa, siemeniä ja pähkinöitä, runsaasti kasviksia, hedelmiä, hedelmämehuja ja marjoja ja hapankaalia sekä lisäksi viinietikkaa sisältäviä salaatinkastikkeita. Hampaiden eroosiovauriot johtuvat siitä, että hapan ruoka pehmentää hammaspintoja ja kovan ruoan pureskelu kuluttaa pehmeän pinnan pois.

Taulukossa Ravinnon happamuus ja hampaiden eroosio on vinkkejä myös kasvisruokavaliota noudattaville.