Hyvät suuhygieniatottumukset ovat osa suun terveyden omahoitoa. Suuhygieniaan kuuluu suun, kielen, hampaiden ja niiden välipintojen puhdistaminen sekä hampaattoman suun ja erilaisten proteesien puhdistaminen. Suun omahoitoon sisältyy myös fluorin ja ksylitolin käyttö sekä suun terveydelle edulliset ravintotottumukset.

Suuhygieniasta huolehtimiseen käytettävien suunhoitovälineiden valikoima on nykyään monipuolinen ja runsas. Välineiden valintaan vaikuttaa henkilön ikä, suun ja hampaiden anatomia ja käden motoriikka. Suunhoitoaineiden tarkoituksenmukainen käyttö tukee suun ja hampaiden puhdistusta ja suun terveyden ylläpitämistä.

Fluorin käytöstä on suuri hyöty kaikenikäisten hampaille. Fluori ehkäisee hampaiden reikiintymistä vähentämällä kariesta aiheuttavien mutans-streptokokkibakteerien aineenvaihduntaa ja kiilteen liukenemista happohyökkäyksen yhteydessä.

Markkinoilla on myös useita suunhoitoaineita, joiden käytössä on huomioitava niiden käyttötarkoitus ja vaikutukset suuhun. Suun terveydenhuollon ja apteekkien henkilökunta opastaa välineistön ja suunhoitoaineiden valinnassa.