Tupakointi on tärkein ehkäistävissä oleva terveyttä vahingoittava tapa. Tupakanpoltto ja nuuskan käyttö aiheuttavat suussa sekä terveydellisiä että kosmeettisia haittoja. Myös sähkötupakoinnilla on haittavaikutuksia terveydelle (ks. Sähkötupakointi ja suunterveys ).

Nuorten tupakoinnin ja nuuskan käytön aloittamisen ehkäisy on erityisen tärkeää. Tupakkatuotteiden käytön lopettaminen kannattaa aina kaikenikäisillä, sillä riski sairastua vakaviin tupakan ja nuuskan aiheuttamiin sairauksiin alkaa vähentyä heti lopettamisen jälkeen.

Tupakkatuotteiden yleiset terveyshaitat

Tupakka luokitellaan riippuvuutta aiheuttavaksi keskushermostoa stimuloivaksi ja rauhoittavaksi aineeksi. Se koostuu noin 4000 eri aineesta, joista noin 50 on syöpää aiheuttavia. Myrkyllisiä vaikutuksia aiheuttavat muun muassa hiilimonoksidi eli häkäkaasut ja tervan ainesosat. Tupakan aiheuttamiin sairauksiin kuolee Suomessa vuosittain noin 6000 henkilöä.

Tupakan haittavaikutukset riippuvat tupakoinnin määrästä ja kestosta. Tupakassa oleva nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, nuorilla siihen riittää jo muutama savuke viikossa aivojen ollessa kehitysvaiheessa. Tupakointi aiheuttaa elimistössä useita sairauksia ja hankaloittaa monien sairauksien paranemista. Erityisen haitallista tupakointi on niille henkilöille, joilla on jokin vakava yleissairaus. Keuhkosyöpä ja muut syövät, krooniset keuhkosairaudet sekä sepelvaltimotauti ja muut verenkiertoelinten sairaudet ovat tupakoivilla usein esiintyviä sairauksia.

Passiivinen tupakointi eli säännöllinen tupakan savun hengittäminen aiheuttaa tupakoimattomalle samanlaisen terveysvaaran kuin tupakoivallekin. Se lisää hengityselinten sairauksia sekä syöpä- ja sydänkohtauksen vaaraa. Lapsilla passiivinen tupakointi ilmenee hengitystiesairauksina ja korvatulehduksina. Raskauden aikainen altistuminen tupakalle lisää raskauskomplikaatioiden ja lapsen kehitysvaurioiden riskiä.

Nuuskan yleiset terveyshaitat

Savutonta tupakkaa eli nuuskaa ei saa ostaa Suomesta. Sen myynti on kielletty koko EU:n alueella, paitsi Ruotsissa, jolla on erivapaus sen myymiseen. Nuuskaa kuitenkin käytetään, erityisesti nuorten keskuudessa. Nuuska mielletään virheellisesti tupakointia vaarattomammaksi. Kuitenkin nuuskan käyttö vaikuttaa yleisterveyteen, edistää sydän- ja verisuonisairauksia sekä tyypin 2 diabetesta, nostaa verenpainetta sekä muun muassa altistaa suu-, ruokatorvi- ja mahasyövälle.

Nuuska sisältää yli 2500 kemikaalia, joista lähes 30 on syöpää aiheuttavia. Nuuskan nikotiinipitoisuus on suuri, jopa 3–5 kertaa suurempi kuin tupakassa, ja siitä nikotiini imeytyy hitaammin kuin tupakasta. Kun nuuskaa käytetään pitkiä aikoja päivittäin, voi saatu nikotiinimäärä olla huomattavasti tupakkaa suurempi. Nikotiininuuska ei sisällä tupakkaa, mutta se ei ole vaaratonta, vaan voi aiheuttaa terveyshaittoja, koska se sisältää usein runsaasti nikotiinia. Nuuskan käyttäjille kehittyy useimmiten voimakkaampi nikotiiniriippuvuus kuin tupakoitsijoille. Aiheeseen liittyvä ohje, ks. Tupakka, nuuska ja alkoholi Tupakka, nuuska ja alkoholi.

Vesipiippu

Vesipiipunkäyttö on yleistynyt nuorten keskuudessa. Se saattaa madaltaa kynnystä tupakoinnille.

Vesipiipun polton on todettu vaikuttavan keuhkotoimintoihin ja hengitysoireisiin haitallisesti. Sillä näyttää olevan yhteyksiä hammassairauksiin. Yhteiskäytössä oleva suukappale voi levittää lisäksi tartuntatauteja.