Nuuskan käyttö aiheuttaa suun limakalvomuutoksia. Lisäksi se aiheuttaa hampaiden ienvetäytymiä, ja voi näin edistää paljastuneiden juurten reikiintymistä.

Nuuskan suuvaikutuksia ovat myös paikalliset hampaiden värjääntymät (taulukko Nuuskan suuvaikutukset). Kohdasta, jossa nuuskaa usein pidetään, ikenet voivat vetäytyä ja tulehtua sekä juurenpinnat paljastua. Tällöin hampaiden kiinnitys heikkenee ja jos tilanne etenee pitkälle, hampaat voivat alkaa irrota. Kun nuuskaa pidetään usein samassa paikassa, limakalvo paksuuntuu nuuskan pitopaikassa "norsunnahaksi" (kuva ). Alue voi muuttua käytön jatkuessa haavaiseksi, mikä voi merkitä alkavaa syöpämuutosta (ks. Suusyöpä).

Niin sanottua energia- tai yrttinuuskaa myydään virheellisesti jopa terveystuotteena. Kuitenkin sen kautta lasten ja nuorten on helppo omaksua nuuskan käyttö tapana, eikä sitä voida suositella käytettäväksi lainkaan.

Kuva

Nuuskan suuvaikutuksia. Nuuskan aiheuttamia suun limakalvomuutoksia (ns. norsunnahkaa), ienvetäytymiä ja -tulehduksia ja hampaiden reikiintymistä paljastuneissa juurissa. Kuva: Anna Maria Heikkinen.

Taulukko 1. Nuuskan suuvaikutukset.
Hampaiden värjäytymät Nuuskan ainesosat värjäävät hampaat ja paljastuneet juurialueet pysyvästi ruskeiksi.
Juurten pintojen reikiintyminen Nuuskan käyttö edistää paljastuneiden juurten reikiintymistä.
Ikenien vetäytyminen Ikenet vetäytyvät pysyvästi niissä kohdissa, joissa nuuskaa pidetään toistuvasti, hampaiden kiinnitys vähenee.
Suun limakalvon muutokset Nuuskan pitokohdassa limakalvo voi myöhemmin muuttua vaaleaksi, ryppyiseksi "norsunnahaksi", myöhemmin punakirjavaksi ja haavaiseksi. Muutoksiin liittyy suusyöpäriski.
Pahanhajuinen hengitys Suun bakteerit kiinnittyvät helposti nuuskan aiheuttamiin suun limakalvon poimuihin.