Lihavuus voi altistaa kihdille ja pahentaa sen oireita, mutta laihduttaminen ei välttämättä vähennä kihtioireita, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin Arthritis & Rheumatology -lehdessä, ja siihen osallistuneet 60 kihtipotilasta satunnaistettiin joko 16 viikon laihdutuskuurille tai verrokkiryhmään. Osallistujat olivat keskimäärin 60-vuotiaita.

Vähäkalorinen ruokavalio auttoi potilaita laihtumaan, mutta vaikka laihduttajaryhmäläiset pudottivat lähes 8 kiloa enemmän kuin verrokit, heidän kihtioireensa tai kipunsa eivät lievittyneet. Myöskään veren uraattipitoisuus, joka liittyy kihtiin, ei pienentynyt, tulokset osoittivat.

Havainnot olisi hyvä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta ainakaan näiden tulosten perusteella kihtioireet eivät automaattisesti lievity laihduttamalla. Laihduttaminen on kuitenkin monella tapaa terveellistä ja ehkäisee muun muassa tyypin 2 diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja sekä monia syöpiä.

Kihti on kivulias nivelsairaus, jota sairastaa noin 2–3 prosenttia aikuisista. Muun muassa alkoholi, ylipaino ja puriineja sisältävä ruokavalio pahentavat oireita. Puriineja on etenkin eläinten nahassa ja sisäelimissä sekä äyriäisissä ja monissa palkokasveissa.

Arviolta 2,5 miljoonaa suomalaisaikuista on vähintään ylipainoisia ja heistä noin miljoona on lihavia.

Uutispalvelu Duodecim

(Arthritis & Rheumatology 2024;DOI:10.1002/art.42790)

https://doi.org/10.1002/art.42790