Kasvispainotteista ruokavaliota noudattavien eturauhassyöpä uusiutuu harvemmin kuin lihapainotteisesti ruokailevien, tuore tutkimus vahvistaa. Aiemmissa tutkimuksissa kasvispainotteinen ruokavalio on yhdistetty myös pienempään riskiin sairastua eturauhassyöpään.

Tutkimukseen osallistui 2 060 paikallista eturauhassyöpää sairastavaa keskimäärin 65-vuotiasta yhdysvaltalaismiestä. Miesten ruokavalioita selvitettiin kyselylomakkeilla, ja heitä seurattiin keskimäärin 6,5 vuotta.

Tulosten perusteella miehet, joiden ruokavalio oli kasvispainotteisin, säästyivät syövän etenemiseltä lähes 50 prosenttia todennäköisemmin kuin miehet, joiden ruokavalioissa oli vain vähänlaisesti kasviksia.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Yhdessä ne kannustavat eturauhassyöpään sairastuneita lisäämään ruokavalioonsa kasviksia, hedelmiä ja täysjyväviljoja. Lihansyöntiä ei tarvitse lopettaa kokonaan, mutta etenkin punaisen lihan kulutusta kannattaa vähentää.

Kasvispainotteinen ruokavalio auttaa myös tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja monien muiden sairauksien välttämisessä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2024;7:e249053)

https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2024.9053