Paljon suolaa sisältävä ruokavalio saattaa suurentaa riskiä sairastua atooppiseen ihottumaan. Jos tuoreen tutkimuksen havainto varmistuu lisätutkimuksissa, suolan käytön vähentäminen voisi myös hillitä atooppista ihottumaa potevien oireita.

Tutkijat hyödynsivät UK Biobank -aineistoja ja 215 000 aikuisen terveystietoja. Niiden perusteella atooppinen ihottuma oli sitä todennäköisempi mitä enemmän suolaa osallistujan virtsassa oli. Runsas suolan käyttö liittyi myös aktiivisiin ja vakavampiin oireisiin, tulokset osoittivat.

Suolan käyttö liittyi ihottumaan myös toisessa analyysissa, jossa tarkasteltiin 13 000 yhdysvaltalaisaikuista. Jokainen gramman lisäys päivittäisessä suolansaannissa liittyi 22 prosenttia suurempaan atooppisen ihottuman todennäköisyyteen.

Suolan ja atooppisen ihottuman yhteydestä on saatu viitteitä aiemminkin, mutta aihetta pitää vielä tutkia lisää. Hiljattain havaittiin, että ihoon ja etenkin ihottumakohtiin voi varastoitua suolaa merkittäviä määriä. Myös pikaruoka – joka sisältää paljon suolaa – on yhdistetty atopiaoireiden pahentumiseen.

Atooppinen ihottuma on krooninen ihotauti, jonka taustalla ovat ihon rakenteelliset ominaisuudet ja ihon immuunijärjestelmän poikkeava toiminta. Sitä sairastaa noin 10–20 prosenttia väestöstä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Dermatology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Dermatology 2024;DOI:10.1001/jamadermatol.2024.1544)

https://doi.org/10.1001/jamadermatol.2024.1544