Kahvin juominen voi hetkellisesti nostaa verenpainetta, mutta vuosienkaan kohtuukäyttö ei johda verenpaineen pitkäaikaiseen kohoamiseen. Italialaistutkimuksen havainnot vahvistavat aiempaa näyttöä ja osoittavat kahvin tässä mielessä turvalliseksi jopa 10 vuoden seurannassa.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä ja perustuu 1 400 italialaisen kymmenvuotiseen seurantaan. Osallistujista valtaosa joi kahvia ainakin 1–2 kupillista päivässä.

Tulosten perusteella osallistujien verenpaineissa ei havaittu eroja seurannan aikana riippumatta siitä, joivatko he kahvia päivittäin ja minkä verran. Eroja ei ollut lääkärin vastaanotolla mitatussa verenpaineessa, kotimittauksissa, vuorokausimittauksissa eikä verenpaineen vaihtelussa. Myöskään riski sairastua korkeaan verenpaineeseen ei eronnut ryhmien välillä.

Havainnot olisi hyvä varmistaa suuremmissa tutkimuksissa, mutta aiemmat tulokset ovat olleet samansuuntaisia. Kahvin säännöllinen ja kohtuullinen nauttiminen ei nykytiedon valossa ole verenpaineriski ja siksi se on turvallista myös sydän- ja verisuonitauteja sairastaville.

Uutispalvelu Duodecim

(Journal of Hypertension 2024;42:1094–1100)

https://doi.org/10.1097/HJH.0000000000003709