Peräaukon haavauma eli anaalifissuura on peräaukon ihon eräänlainen halkeama. Se saa alkunsa yleensä ummetuksesta, kun kova uloste vahingoittaa peräaukkoa. Joskus ripulitaudin yhteydessä runsas pyyhkiminen voi aiheuttaa haavauman. Haavauma aiheuttaa kipua, joka tuntuu etenkin ulostaessa. Pyyhkiessä paperissa voi näkyä pieni määrä kirkasta verta.

Voit tehdä Omaolo-palvelussa oirearvion, jos sinulla on normaalista poikkeavia oireita peräaukon seudulla. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi peräpukamia, kipua ulostaessa, kutinaa tai kostumista, pallukkaa peräaukon suulla tai verta ulosteessa. Kysely auttaa sinua arvioimaan, milloin ja millaiseen hoitoon sinun tulee hakeutua sekä miten voit hoitaa oirettasi itse.

Peräaukon haavauman itsehoito

Haavaumista 60–80 prosenttia paranee itsestään. Ummetuksen (ks. Ummetus) hoito on tärkeää paranemisen edistämiseksi ja myös haavauman uusiutumisen estämiseksi. Paranemista voi auttaa huolehtimalla hygieniasta suihkuttamalla peräaukkoa pari kertaa päivässä ja ulostamisen jälkeen. Lämpimät (noin 40-asteiset) istumakylvyt aamuin illoin 15–20 minuutin ajan helpottavat kipua ja peräaukon sulkijalihasten supistustilaa.

Milloin hoitoon

Hoitoon on syytä hakeutua, jos vaivat ovat hankalat itsehoidosta huolimatta tai oireet jatkuvat pitempään kuin yhden kuukauden. Yli kaksi kuukautta vaivannut haavauma on kroonistunut, jolloin hoidossa tarvitaan lääkärin apua.

Peräaukon haavauman hoito

Kipua ulostamisen yhteydessä voidaan lievittää puudutusainetta sisältävillä voiteilla tai peräpuikoilla.

Jos haavauma ei parane kahdessa kuukaudessa, se on muuttunut pitkäaikaiseksi eli kroonistunut. Tällöin voidaan kokeilla nitraattivoiteita, joilla puolet haavaumista paranee. Tarvittaessa voidaan käyttää myös kalsiumkanavan salpaaja -lääkkeitä sisältäviä voiteita.

Sitkeä krooninen haavauma vaatii kirurgisen hoidon, johon nykyisten ohjeiden mukaan ryhdytään, jos muu hoito ei ole tehonnut neljän kuukauden aikana. Leikkauksessa katkaistaan peräaukon sulkijalihaksen säikeitä.

Peräaukon haavauman ehkäisy

Koska haavauma liittyy usein kovaan ulosteeseen, sitä voidaan ehkäistä tehokkaalla ummetuksen hoidolla (ks. Ummetus). Myös säännöllisellä peräaukon hygienialla (saippuapesut) haavaumien syntyä voidaan todennäköisesti estää.

Käytettyjä lähteitä

Kairaluoma MV. Anaalifissuura. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 3.5.2018.

Aitola P, Hiltunen K-M. Anaalihaavauman hoito. Duodecim 2003;119:411-3. Lue artikkeli.