Lantionpohjan kohtauksittaisella kivulla, josta käytetään lääketieteessä latinankielistä nimeä proctalgia fugax, tarkoitetaan äkillistä ja voimakasta kiputuntemusta peräaukon tai lantionpohjan alueella. Kipu esiintyy ilman varoitusta ja kestää yleensä lyhyen aikaa. Siihen ei liity vammaa tai erityistä suolistosta johtuvaa syytä eli sen ajatellaan olevan niin sanottu toiminnallinen häiriö.
Kipukohtaukset vaikuttaisivat olevan verrattain yleisiä, vaikkakin yleisyyden arvioiminen on vaikeaa, koska monet eivät hakeudu vaivan vuoksi hoitoon. Joidenkin tutkimusten perusteella vaivaa voisi esiintyä jopa yli 10 %:lla aikuisista. Tyypillisesti vaiva alkaa vasta teini-iän jälkeen tai myöhemmin aikuisiällä, mutta sitä on dokumentoitu myös lapsilla.
Syyt ja oireet
Kohtauksellinen lantionpohjan kipu aiheutunee lantionpohjan lihasten kouristuksesta, mutta kouristuksen syy jää useimmiten epäselväksi. Joissakin tutkimuksissa stressin on nähty toimivan laukaisevana tekijänä.
Kipu kestää tyypillisesti muutamasta minuutista pariinkymmeneen minuuttiin. Kipu tuntuu puristavana, kouristavana, jomottavana tai pistävänä. Sen voimakkuus vaihtelee epämukavasta sietämättömään. Kipukohtausten välissä lantiopohja tuntuu täysin normaalilta ja kipu häviää täysin. Kohtauksia esiintyy tyypillisesti melko harvoin, keskimäärin vain muutaman kerran vuodessa, ja kohtausten välissä voi olla useita päiviä tai kuukausia. Kipu voi ilmetä päivällä, jolloin useimmat joutuvat keskeyttämään tekemisensä tai se voi herättää keskellä yötä. Ajan myötä kivuliaat kohtaukset monesti lievenevät ja ne koetaan helpommin siedettäviksi.
Kohtauksellisen lantionpohjan kiputilan toteaminen
Diagnoosi perustuu oirekuvaukseen. Lääkärin tutkimuksissa peräaukon seudusta ei löydy mitään kipua selittävää muutosta.
Muita lantionpohjan kipua aiheuttavia vaivoja
Muut lantionpohjan kiputilat ovat yleensä hyvin erotettavissa kohtauksellisesta lantionpohjan kiputilasta. Jos vaivaan liittyy esimerkiksi muita oireita, kuten lämmönnousua tai verenvuotoa peräaukosta, syynä on muu peräsuolen tai sen ympäristön ongelma.
Istuessa tuntuva häntäluun seudun kipu taas liittyy häntäluuhun, ei lantionpohjan lihaksiin. Miehellä pitkäaikaisen jatkuvan lantionpohjan jomotuksen syynä voi olla eturauhasen pitkäaikainen tulehdus. Peräaukon haavauma aiheuttaa kipua, joka tuntuu erityisesti ulostettaessa. Peräpukamiin voi liittyä kipua, jos ne kuroutuvat tai niihin kertyy verenpurkaumaa. Endometrioosikivut ovat tyypillisesti pahimmillaan kuukautisten aikaan, mutta voivat aiheuttaa kipua myös yhdynnässä, ulostaessa tai virtsatessa.
Levator ani -oireyhtymä on myös toiminnallinen lantionpohjan kiputila, jossa kipu on kestoltaan pidempää tai jopa jatkuvaa. Siihen liittyy peräaukon kohottajalihaksen arkuus, ja sen ajatellaankin johtuvan lihaksen ylijännityksestä. Kipu on tylppää paineen tunnetta, joka pahenee pitkään istuttaessa ja helpottaa seistessä tai makuulla. Ylijännitystilaa voidaan hoitaa muun muassa biopalautehoitoon yhdistetyllä sähköärsytyksellä.
Kohtauksellisen lantionpohjan kiputilan (proctalgia fugax) itsehoito
Kipu toistuu niin harvoin ja kestää niin lyhyen aikaa, että mikään lääketieteellinen hoito ei ole kovin toimiva. Esimerkiksi kipulääkityksestä ei juuri ole apua, sillä kipu lakkaa myös itsekseen melko pian ennen kipulääkkeen varsinaista vaikutusta.
Aivan ensimmäiseksi on tärkeä käsittää, että vaikka kipu voi olla voimakasta, se ei ole lainkaan vaarallista. Jo tämän asian tiedostaminen helpottaa kivun kokemusta. Joskus kivusta puhutaan ”vaarattomana kramppina takapuolessa”. Kivun aistimusta voi muokata myös sillä, että tiedostaa sen kestävän vain lyhyen aikaa.
Monet kokevat hyödylliseksi paikallisen lämpöhoidon. Lämmin vesipullo tai lämpöpussi asetetaan lähelle kipualuetta haarojen väliin, ja annetaan lämmön vaikuttaa. Tämä riittää usein lievittämään kipua ja saattaa pysäyttää lihaskouristuksen. Myös kipualueen mekaaninen painaminen voi helpottaa.
Milloin hoitoon?
Lantionpohjan kiputila on yleensä aina syytä selvittää lääkärissä, jos se ei selvästi viittaa vaarattomaan kohtaukselliseen lantionpohjan kiputilaan. Apua kannattaa hakea myös, jos kokee kivun olevan poikkeuksellisen kovaa tai liian usein toistuvaa. Tutkittaessa voidaan sulkea pois hoitoa vaativat syyt, esimerkiksi endometrioosi, peräsuolen haavauma, vierasesine, paikalliset tulehdukset tai kasvaimet.
Ellei lihaskouristuksen aiheuttamaan kipuun riitä lämpöhoito, voidaan kokeilla myös hengitettävää salbutamolilääkitystä. Tutkimuksissa ei ole saatu näyttöä muiden lääkkeiden hyödystä, mutta vaivaan on käytetty myös esimerkiksi paikallisesti annosteltavasti diltiatseemi- tai nitraattivoidetta.
Ehkäisy
Lantiopohjan lihaskouristuksen aiheuttamaan kipuoireeseen ei tunneta ehkäisyä.
Kirjallisuutta
- Kairaluoma M. Toiminnallinen lantionpohjan kipu. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 22.4.2024.
- Pinto L, Soutinho M, Coutinho Fernandes M, ym. Chronic Primary Pelvic Pain Syndromes in Women: A Comprehensive Review. Cureus 2024;16(12):e74918 PMID: 39742169
- Proctalgia fugax. DynaMed Plus (Internet, vaatii käyttäjätunnuksen). Ipswich (MA): EBSCO Information Services. 1995 - . Record No. 115822, (Päivitetty 16.3.2023, luettu 20.5.2025).
- Knowles CH, Cohen RC. Chronic anal pain: A review of causes, diagnosis, and treatment. Cleve Clin J Med 2022;89(6):336-343 PMID: 35649568
- Carrington EV, Popa SL, Chiarioni G. Proctalgia Syndromes: Update in Diagnosis and Management. Curr Gastroenterol Rep 2020;22(7):35 PMID: 32519087