Kyhmyruusu on immunologisen reaktion laukaisema tulehdus ihonalaisrasvassa. Kyhmyruusussa säärien etupinnoilla, joskus myös reisissä tai kyynärvarsissa on kipeitä kyhmyjä, jotka parantuvat jälkiä jättämättä muutamassa viikossa tai muutamassa kuukaudessa. Kyhmyruusun tavallisimpia syitä ovat sarkoidoosi ja tietyt infektiotaudit, kuten streptokokin aiheuttama nielurisojen tulehdus, Yersinia-bakteerien aiheuttamat suolistoinfektiot ja Chlamydia-infektiot. Sitä tavataan myös tulehduksellisissa suolistosairauksissa (ks. Crohnin tauti (regionaalinen enteriitti) ja Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa)) ja muiden autoimmuunisairauksien yhteydessä. Myös raskaus ja jotkut lääkkeet voivat laukaista kyhmyruusun. Usein syy jää tuntemattomaksikin. Valtaosa kyhmyruusupotilaasta on naisia, useimmiten nuoria. Kyhmyruusu uusiutuu hyvin harvoin.

Oireet

Tyypillinen kyhmyruusupotilas on nuori nainen, jolle kevättalvella tai keväällä tulee säärien etupinnoille kipeitä, aristavia kyhmyjä, joiden koko vaihtelee muutamasta senttimetristä kymmeneen senttimetriin (ks. kuva ). Kyhmyjä voi olla myös reisissä ja yläraajoissa. Väsymys ja lämmönnousu ovat yleisiä oireita. Myös nivelsärkyä voi esiintyä.

Kuva

Kyhmyruusu. Kyhmyruusu eli erythema nodosum (ks. Kyhmyruusu (erythema nodosum)) on immunologisen reaktion laukaisema tulehdus ihonalaisrasvassa. Siihen liittyy kuumoittavia ja aristavia pahkuroita, tavallisesti säären alueella. Potilas tuntee usein itsensä sairaaksi, ja kuumettakin voi esiintyä. Kyhmyt paranevat arpia jättämättä.

Kyhmyt alkavat tummua parin viikon kuluessa, ja ne häviävät viikoissa tai muutamassa kuukaudessa. Pysyviä muutoksia ei yleensä jää. Kroonisessa eli vaeltavassa kyhmyruusussa (erythema nodosum migrans) kyhmyt kestävät pidempään, tavallisesti puolesta vuodesta vuoteen.

Taudin toteaminen

Kyhmyruusudiagnoosiin riittää yleensä kyhmyjen näkeminen. Epävarmoissa tapauksissa otetaan kyhmystä koepala. Erotusdiagnoosina kyseeseen voivat tulla mm. kylmänkyhmyt. Kyhmyruusun mahdollisesti aiheuttanutta tautia etsitään laboratorio- ja röntgentutkimuksien avulla.

Itsehoito

Kyhmyruusu paranee yleensä itsestään. Lepo ja särkylääkkeet riittävät useimmille.

Milloin lääkäriin?

Kaikki kyhmyruusutapaukset tulisi tutkia mahdollisen taustasyyn löytämiseksi ja hoitamiseksi. Tarvittaessa hoito kohdistetaan kyhmyruusun syyhyn.

Ehkäisy

Koska kyhmyruusu on oire, ei itsenäinen sairaus, sen ehkäisemiseksi ei ole tehtävissä mitään.

Kirjallisuutta

  1. Pietinalho A. Kyhmyruusu (erythema nodosum). Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 12.12.2019.
  2. Hebel JL. Erythema nodosum. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 7.8.2018.