Siemennesteen verisyyden syitä

Verinen siemenneste voi johtua monista syistä:

  • Seksuaalisessa kanssakäymisessä tai itsetyydytyksessä syntyneessä vähäisestä virtsaputken vammasta saattaa vuotaa hieman verta siemennesteeseen. Verenohennushoidossa vuotoriski kasvaa.
  • Siemennesteen veri on tavallinen virtsaelinten toimenpiteiden jälkeen. Esimerkiksi eturauhasen näytteenoton jälkeen suurimmalla osalla on verta ohimenevästi.
  • Joskus harvoin syynä on eturauhasen ja siemenrakkuloiden tulehdus, mutta tällöin esiintyy muitakin oireita, kuten kipuja alapäässä tai virtsaamisvaivoja.
  • Joissakin sukupuolitaudeissa (klamydia, herpes, tippuri) on joskus verta siemennesteessä.
  • Hyvin harvoin syynä voi olla eturauhasen (ks. Eturauhassyöpä) tai virtsateiden kasvain (ks. Virtsarakon syöpä).

Milloin hoitoon

Satunnaisesti sukupuoliyhteyden tai itsetyydytyksen jälkeen esiintyvän verisen siemennesteen vuoksi ei tarvitse hakeutua hoitoon, jos vointi on muuten normaali. Urologisen (virtsaelinkirurgisen) toimenpiteen jälkeen ilmenevä ja ohimenevä siemennesteen verisyys ei myöskään ole vakava asia, eikä sen vuoksi tarvitse mennä lääkäriin.

Jos siemennesteessä esiintyy verta usein, lääkärin tutkimukset ovat aiheellisia varsinkin yli 50-vuotiailla, josta iästä eteenpäin eturauhaskasvaimen mahdollisuus lisääntyy. Samoin jos siemennesteen verisyyteen liittyy muita vaivoja virtsa- tai sukuelimissä.

Kirjallisuutta

  1. Siemennesteen verisyys (hematospermia). Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 2.5.2022.