Yleistä

Umpisuoli on paksusuolen alkuosa, johon ohutsuoli laskee. Umpisuolen pohjassa on umpilisäke, joka on lyijykynän paksuinen matoa muistuttava 5–15 cm pitkä putkimainen suolen osa. Se sijaitsee oikealla puolella alavatsalla (kuva ).

Kuva

Umpilisäkkeen, paksusuolen ja peräsuolen sijainti vatsaontelossa. Umpilisäkkeen, paksusuolen ja peräsuolen sijainti vatsaontelossa.

Umpilisäketulehdus eli appendisiitti alkaa useimmiten siksi, että umpilisäkkeen sisäontelon aukko eri syistä ahtautuu, jolloin umpipussiin jäävät bakteerit lisääntyvät ja tulehduttavat umpilisäkkeen seinämää. Umpilisäkkeen tulehdus on etenevä tila, joka voi hoidon viipyessä johtaa umpilisäkkeen puhkeamiseen ja vakavaan vatsakalvontulehdukseen.

Suomessa tehdään vuosittain 10 000 umpilisäkkeen poistoa tulehduksen tai sen epäilyn vuoksi. Seitsemän ihmistä sadasta sairastuu elämänsä aikana umpilisäketulehdukseen. Umpilisäke voi tulehtua missä iässä tahansa, mutta yleisimmin 10–30-vuotiailla.

Umpilisäketulehduksen oireet

Tyypillinen umpilisäkkeen tulehdus alkaa epämääräisenä vatsakipuna, joka muutamien tuntien aikana paikallistuu oikealle alavatsalle. Kipu usein pahenee yskiessä ja tavallisesti hiljalleen voimistuu. Usein esiintyy pahoinvointia ja oksennuksia, joskus ripulia ja kuumetta.

Tulehtunut umpilisäke voi puhjeta, jolloin kehittyy vatsakalvon tulehdus eli peritoniitti. Siihen liittyy kivun voimistuminen, yleisvoinnin heikkeneminen, yleensä kuumetta ja usein oksennuksia.

Milloin hoitoon

Umpilisäkkeen tulehdus on tavallisimpia äkillisen vatsakivun (”akuutin vatsan”) aiheuttajista. Jos ilmaantuu selvä vatsakipu, joka jatkuu muutamia tunteja, on syytä hakeutua vuorokaudenajasta riippumatta hoitoon.

Umpilisäketulehduksen toteaminen

Umpilisäketulehdus voidaan usein todeta lääkärin tutkimuksella ja yksinkertaisilla laboratoriokokeilla. Epäselvissä tilanteissa diagnoosin varmistamiseksi tehdään tietokonekerroskuvaus tai kaikututkimus.

Umpilisäketulehduksen hoito

Hoitomuoto päätetään tapauskohtaisesti yleensä kuvantamistutkimusten ja laboratoriotutkimusten perusteella. Hoito on edelleen ensisijaisesti leikkaushoito, jossa tulehtunut umpilisäke poistetaan. Se voidaan useimmiten tehdä tähystysleikkauksena. Leikkaukseen yhdistetään antibioottihoito.

Soveltuville potilaille voidaan tapauskohtaisesti käyttää pelkästään antibioottihoitoa, jos tulehdus on lievä ja koteloitunut umpilisäkkeen ympärille. Tulehduksen rauhoituttua harkitaan, tarvitaanko leikkausta.

Umpilisäketulehduksen ehkäisy

Umpilisäketulehdukseen ei tunneta ehkäisyä.

Kirjallisuutta

  1. Mäkelä J. Akuutti umpilisäketulehdus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 29.1.2020.
  2. Puolakkainen P, Mentula P. Akuuti appendisiitti eli umpilisäketulehdus. Kirjassa Färkkilä M, Heikkinen M, Isoniemi H, Puolakkainen P (toim.). Gastroenterologia ja hepatologia. Kustannus Oy Duodecim 2018.
  3. Lintula H, Eskelinen M. Akuutin appendisiitin ongelmallinen diagnostiikka. Duodecim 2010;126:1104–6..
  4. Sammalkorpi H, Mentula P. Akuutin umpilisäketulehduksen muuttuva diagnostiikka ja hoito. Suomen Lääkärilehti 2016;71:486-91.