Lääketieteessä ”akuutti vatsa” tarkoittaa äkillisesti alkanutta ja tavallisesti voimistuvaa vatsakipua. Hoitamatta kipu jatkuu tuntikaupalla ja useita päiviä. Kipu on yleensä ”uusi” eli sellainen, jota potilas ei ole aikaisemmin kokenut. Useimmiten akuutin vatsan syynä on sairaus, johon tarvitaan nopeaa hoitoa.

Syyt

Akuutin vatsan oireet voivat johtua lukuisista eri syistä. Useimmiten syynä on jonkin vatsan alueen elimen äkillinen sairaus, mutta vatsakipuja voi liittyä myös naistentauteihin, sydäntauteihin ja joskus myös aineenvaihdunnan sairauksiin.

  • Aikuisilla ja lapsilla yleisin akuutin vatsan syy on umpilisäketulehdus.
  • Aikuisilla seuraavaksi yleisimpiä ovat sappivaivat ja suolen tukkeuma.
  • Neljäsosalla potilaita löytyy jokin muu lukuisista mahdollisista sairauksista vaivojen syyksi.
  • Joskus ylävatsalla esiintyvä kipu voi johtua sydämen sairaudesta.
  • Noin neljällä potilaalla kymmenestä akuutteihin vatsakipuihin ei löydy mitään syytä, jolloin vaivat paranevat itsellään.

Oireet

Kivun alkamistapa ja luonne antavat viitteitä siitä, mikä sairaus sen aiheuttaa:

Salamannopeasti alkanut kova kipu viittaa jonkin elimen puhkeamiseen tai repeämään. Esimerkkejä ovat puhjennut mahahaava ja munanjohtimen repeämä kohdunulkoisen raskauden yhteydessä.

Kun vatsakipu alkaa muutamien minuuttien aikana ja voimistuu 10–20 minuutin kuluessa, se viittaa sappiteiden tukokseen tai virtsatiekiveen. Samantapainen mutta hitaammin voimistuva kipu viittaa suolentukokseen.

Runsaan alkoholinkäytön jälkeen ylävatsalla ja usein myös selkäpuolella tuntuva kova jatkuva kipu viittaa haimatulehdukseen.

Kipujen hidas alku ja asteittainen voimistuminen tuntien kuluessa viittaavat tulehdukseen. Esimerkkinä on umpilisäketulehdus.

Endometrioosissa esiintyy alavatsalla kovia kipuja, jorka usein alkavat useita päiviä ennen kuukautisia.

Yleensä akuuttiin vatsaan liittyy sen aiheuttajasta riippuen muitakin oireita, kuten oksennuksia, kuumetta ja usein kipuja muuallakin.

Äkillisen voimakkaan vatsakivun syy voi joskus olla vatsaontelon ulkopuolella. Esimerkiksi sydämen alaseinämän alueen sydäninfarkti voi tuntua ylävatsan ja palleanseudun äkisti alkavana puristavana kipuna. Harvinainen kovan vatsakivun verisuoniperäinen syy on puhjennut aortan laajentuma eli aneurysma.

Milloin hoitoon

Äkillisesti alkanut ”uusi” voimakas vatsakipu, joka jatkuu useita tunteja, on aina syy hakeutua vuorokaudenajasta riippumatta tutkimuksiin ja hoitoon. Jos voimakas vatsan alueen kipu alkaa hyvin äkisti ja on voimakasta pitää mennä hoitoon välittömästi.

Tutkimukset ja hoito

Lääkäri voi potilaan oirekuvan ja vuoteen äärellä tehdyn tutkimisen perusteella useimmiten päätellä, mikä sairaus on kivun syynä. Yleensä tehdään tarkentavia laboratorio- tai muita tutkimuksia. Hoito riippuu kokonaan siitä, mikä on diagnoosi eli vatsakipujen syy. Tärkeää on ratkaista, tarvitaanko päivystysleikkausta vai hoidetaanko lääkkeillä ja nestehoidolla.

Kirjallisuutta

  1. Mäkelä J. Aikuisen akuutti vatsa. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 29.1.2020.