Äkillisen haimatulehduksen syyt ja riskitekijät

Äkilliseen haimatulehdukseen sairastuneista miehillä tavallisin syy on alkoholi (yli puolet tapauksista) ja naisilla sappitiehytkivet (noin kolmasosa tapauksista). Harvinaisempia syitä ovat rasva-aineenvaihdunnan häiriöt, jotkin lääkitykset, leikkausten tai tähystystoimenpiteiden komplikaatiot, tai perinnölliset tekijät. Tupakointi ja lihavuus lisäävät riskiä äkilliseen haimatulehdukseen, mutta mukana on ilmeisesti muitakin, toistaiseksi tuntemattomia tekijöitä sekä useiden eri tekijöiden yhteisvaikutusta.

Äkillinen haimatulehdus aiheuttaa tulehdusvälittäjäaineiden kautta kudoksissa niin sanotun kemiallisen tulehdusreaktion, eli inflammaation, se ei siis ole bakteerien tai virusten aiheuttama.

Äkillisen haimatulehduksen oireet

Äkillisen haimatulehduksen tyypillinen oire on voimakas vyömäinen ylävatsakipu, joka saattaa säteillä selkään. Yleensä esiintyy lisäksi pahoinvointia ja joskus oksentelua. Haimatulehduksen edetessä yleistila laskee ja voi esiintyä kuumetta ja muita oireita. Vaikeassa äkillisessä haimatulehduksessa ilmenee merkittäviä elintoimintojen häiriöitä erityisesti hengityselimistön ja munuaisten osalta; hengitys vaikeutuu ja virtsantulo vähenee tai jopa lakkaa.

Äkillisen haimatulehduksen hoito

Edellä kuvatut oireet ovat yksi äkillisen vatsakivun eli ”akuutin vatsan” ilmentymä, jonka yhteydessä pitää hakeutua päivystykseen.

Äkillisen haimatulehduksen toteamiseksi tarvitaan laboratorio- ja usein myös kuvantamistutkimuksia. Parhaiten haiman tilaa voidaan selvittää tietokonekerroskuvauksella. Kun diagnoosi varmistuu, potilas kuuluu erikoissairaanhoidon arvioon, vaikka tauti olisi lievää laatua.

Lievää haimatulehdusta hoidetaan nestehoidolla ja kipulääkkeillä. Tilaa seurataan tarkasti, jotta tautiin joskus liittyvä pahenemisvaihe havaitaan ajoissa. Mahdollisesti taustalla oleva sappitiehytkivi (tai -kivet) poistuu usein itsekseen sappitiehyestä suoleen. Sappitiehytkivien poistuminen sappitiehyeestä täytyy varmistaa esimerkiksi verikokeita seuraamalla, tai ne täytyy poistaa tähystystoimenpiteessä tai leikkauksessa. Useimmiten lievä haimatulehdus paranee muutamassa päivässä tai viikossa.

Joskus sairaus pahenee ja syntyy haimakudoksen kuolio. Jos kuolioituneeseen kudokseen tulee komplikaationa bakteeritulehdus, joudutaan mahdollisesti tekemään joko tähystystoimenpiteitä tai leikkauksia. Tällöin on yleensä kyse muutoinkin vaikeasta tautimuodosta, johon liittyy monenlaisia komplikaatioita tai elinhäiriöitä, jotka vaativat toimenpiteitä ja pitkittynyttä sairaalahoitoa.

Äkillinen haimatulehdus on vakava sairaus, sadasta sairastuneesta noin 10 tarvitsee hoitoa teho-osastolla ja 2–3 kuolee. Todetun haimatulehduksen jälkeen sairaudella on taipumus uusia, minkä vuoksi äkillisen haimatulehduksen aiheuttaja tulee selvittää mahdollisimman tarkkaan uusiutumisen ehkäisemiseksi. Alkoholin ja tupakoinnin välttäminen ovat tärkeimmät potilaan elintapoihin liittyvät toimet uusien tulehdusten estämiseksi.

Krooninen haimatulehdus

Toistuvat äkilliset haimatulehdukset voivat aiheuttaa pitkäaikaisen eli kroonisen haimatulehduksen, jossa haimakudos korvautuu arpikudoksella. Krooninen tulehdus syntyy useimmiten runsaasti alkoholia käyttäville ja tupakoiville henkilöille, mutta myös perinnöllistä muotoa tavataan. Kroonisen haimatulehduksen tavallisin oire ovat toistuvat ylävatsakivut, mutta myös äkillisen haimatulehduksen oireita voi ilmetä. Ajan mittaan voi kehittyä haiman toiminnan vajausta. Seurauksena on diabeteksen puhkeaminen, koska haiman kyky tuottaa insuliinia heikkenee. Haiman ruoansulatusentsyymien tuoton loppuminen johtaa ruoka-aineiden imeytymisen häiriöihin, joista voi seurata laihtumista, ripulia ja puutostauteja.

Kirjallisuutta

  1. Belfrage H, Lankinen E, Kylänpää L, Louhimo J. Acute pancreatitis in Helsinki in 2016-2018: Incidence, etiology and risk factor – analysis of 1378 acute pancreatitis episodes in a Finnish normal population. Scand J Gastroenterol 2022;58(1):88–93.
  2. Puolakkainen P. Akuutti haimatulehdus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 13.9.2022.