Kuukautisten siirto voi joskus olla aiheen matkan, tärkeän tapahtuman tai sairauden vuoksi. Erityisesti se voi olla tarpeellista, jos vuodot ovat runsaat ja kivuliaat. Kuukautiset on hyvä siirtää jo ennen matkaa tai tapahtumaa eikä matkan aikana. Yleensä kuukautisvuotoa siirretään myöhemmäksi.

Kuukautiset voidaan siirtää yhdistelmäehkäisypillereillä tai vain keltarauhashormonia sisältävillä tableteilla. Kuukautiskierron pituus kannattaa laskea muutaman viimeisen kierron perusteella, ja tämän perusteella suunnitellaan hormonivalmisteen käyttö.

Kuukautisten siirto, kun käytössä on hormonaalinen yhdistelmäehkäisy

Jos käytössä on tasa-annoksinen yhdistelmäpilleri (kaikki pillerit ovat samansisältöisiä), käyttäjä voi jatkaa pillereiden käyttöä seuraavasta pakkauksesta välittömästi edellisen loputtua taukoa pitämättä. Ilman taukoa pillereiden käyttöä voidaan jatkaa niin kauan kuin vuodotonta aikaa halutaan, esimerkiksi kaksi kokonaista jaksoa peräkkäin, ja sitten pidetään 7 päivän tauko. Vuoto alkaa 2–4 päivän kuluttua viimeisestä tabletista. Kuukautisia voidaan siirtää useampiakin viikkoja syömällä useampia kolmen viikon jaksoja peräkkäin. Kovin monia kuukausia ei vuotojen siirtäminen yleensä onnistu, vaan ongelmaksi tulevat läpäisyvuodot. Silloin on syytä pitää taukoviikko. On tärkeä muistaa, että tauko ei kestä yli 7 päivää.

Kaksi- tai kolmivaihepillerin käyttäjät toimivat periaatteessa samoin, mutta kuukautisten siirtoon voi käyttää vain pakkauksen loppupään pillereitä, jolloin vuotoa voidaan siirtää enintään kymmenellä päivällä. Eri valmisteissa saattaa olla pieniä eroja, joten on syytä lukea tarkkaan pakkausmerkinnät. Jos asia ei selviä pakkausohjeista, on syytä varmistaa annostelu lääkäriltä.

Myös ehkäisyrenkaan käyttäjät voivat siirtää kuukautisia. Silloin 3 viikon renkaan käytön jälkeen vaihdetaan välittömästi uusi rengas, jota voidaan käyttää taas enintään 3 viikkoa.

Yhdistelmäehkäisyn käyttäjät voivat tarkistaa ohjeet kuukautisten siirtoon pakkauksen ohjeesta tai tarvittaessa lääkäriltään. Joissakin tapauksissa vuodon alkua voidaan tällöin myös aikaistaa.

Kuukautisten siirto keltarauhashormoneilla

Kuukautisvuoto voidaan siirtää eteenpäin käyttämällä jotakin reseptillä saatavaa keltarauhashormonivalmistetta. Raskauden ehkäisy pitää olla varmistettu ennen valmisteen käyttöä. Keltarauhashormoni aloitetaan viimeistään 3 päivää ennen oletettua vuodon alkamisaikaa, ja tabletteja jatketaan niin kauan kuin vuodon alkua halutaan siirtää, kuitenkin yleensä enintään 14 päivän ajan. Vuoto alkaa yleensä 2–4 päivän kuluttua tablettien loppumisesta, ja seuraavan kuukautiskierron pituus on yleensä normaali.

Aivan nuorillakin tytöillä voidaan käyttää keltarauhashormoneja kuukautisten siirtoon.

Hormonikierukan aikana ei useinkaan ole tarvetta kuukautisten siirtoon, mutta keltarauhashormoneilla siirtoa voi käyttää.

Minipillereiden aikana siirto on hankalampaa, koska niiden sisältämä keltarauhashormonimäärä on liian pieni luotettavaan kuukautisten siirtoon. Minipillerien käyttäjät voivat kuitenkin yrittää kuukautisten siirtoa käyttämällä 2 pilleriä päivässä halutun pituisen ajan.

Vaihdevuosien hormonihoidon käyttö ja tyhjennysvuodon siirto

Vaihdevuosihormonivalmisteiden käyttäjät voivat myös tarvittaessa siirtää tyhjennysvuodon alkua; ohjeet ovat valmisteesta riippuvaisia ja ne kannattaa tiedustella lääkäriltä.