Oireet

Yhdyntä voi olla kivulias vain yhdynnän alussa, kun siitintä työnnetään emättimeen. Kipua voi tuntua ulkosynnyttimissä pinnallisesti tai syvällä emättimessä ja lantion alueella. Kipu voi tuntua koko yhdynnän ajan tai vasta jälkikäteen kipuna ja kirvelynä. Joskus kipu voi olla niin voimakasta, että se estää yhdynnän kokonaan.

Yhdyntäkivun syiden selvittely

Ulkosynnyttimien tai emättimen tulehdukset voivat olla kivuliaan yhdynnän syynä. Myös ulkosynnyttimien krooniset ihosairaudet tai valkojäkälä voivat aiheuttaa yhdyntäkipuja. Vulvodynian yksi oire voi olla kipu yhdynnän aikana; se onkin tavallisin yhdyntäkivun syy nuoremmilla naisilla.

Vaihdevuosien jälkeen ohentuneet ja tulehdusherkät limakalvot aiheuttavat yhdyntäkipua, kuten myös joskus arvet emättimessä leikkausten jäljiltä. Joskus matalahormoniset ehkäisypillerit voivat aiheuttaa limakalvojen ohenemista; silloin pillerimerkin vaihto voi auttaa.

Synnytyksen jälkeen mahdollinen episiotomia-arpi voi aiheuttaa kipua yhdynnässä. Imetyksen aikana limakalvot saattavat olla estrogeenin puutteen vuoksi ohuet ja arat.

Endometrioosi aiheuttaa tyypillisesti syvällä tuntuvaa yhdyntäkipua, joka saattaa säteillä peräsuoleen päin. Myös kohdun adenomyoosiin voi liittyä syvää yhdyntäkipua. Nämä gynekologiset yhdyntäkivun syyt voidaan todeta gynekologisessa tutkimuksessa. Tulehdusta epäiltäessä tutkitaan tulehdusnäytteet (erityisesti klamydia ja hiivaviljely) ja papakoe. Eräs yhdyntäkivun syy on emätinkouristus.

Yhdyntäkivun itsehoito

Liukastusgeelejä tai öljyjä voi aina käyttää yhdynnässä, varsinkin jos limakalvot kostuvat puutteellisesti.

Vaihdevuosien jälkeen ohuet limakalvot aiheuttavat usein yhdyntäkipuja. Silloin kannattaa käyttää emättimen kuivumista estäviä kosteuttavia puikkoja tai voiteita. Paikallinen voiteena tai emätintablettina käytettävä estrogeenihoito auttaa lähes aina. Näitä estrogeenivalmisteita saa apteekista ilman reseptiä. Paikallishoitoja voi käyttää myös imetyksen aikana.

Jos yhdyntäkipuun liittyy lihasten kireyttä, kannattaa pyrkiä lantionpohjan lihasten rentouttamiseen.

Jotkin kondomit voivat aiheuttaa limakalvojen ärtymistä, jolloin kannattaa kokeilla toista merkkiä. Lateksiallergia voi ilmetä kondomin käytön yhteydessä; tällöin on ehkäisymenetelmää syytä vaihtaa.

Milloin lääkäriin

Jos yhdyntäkipuun liittyy selviä tulehdusoireita (ks. artikkelit Valkovuoto ja Virtsaputken oireet ja virtsakirvely naisella), tutkimukset ja tulehduksen hoito ovat aiheellisia.

Lääkäriin on syytä hakeutua myös, jos yhdynnän jälkeen ilmenee veristä vuotoa.

Lääkäriin pitää aina hakeutua, jos kivut ovat niin hankalia, että ne estävät yhdynnät.

Kirjallisuutta

  1. Kero K, Väisälä L. Seksologiaa. Kirjassa: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2019; s. 224-225.
  2. Räsänen M. Naisen seksuaalitoimintojen häiriö. Duodecim 2003;119(3):219–227
  3. Härkki P. Yhdyntäkipu. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online, vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 7.1.2022.