Adenomyoosi tarkoittaa sairautta, jossa kohdun limakalvon kaltaista rauhaskudosta esiintyy kohdun lihaskerroksessa. Muutokset ovat joko tasaisesti sirottuneina yleensä kohdun takaseinämässä tai paikallisesti kerääntyneinä pesäkkeinä muodostaen ns. adenomyooman. Adenomyoosipesäkkeet reagoivat estrogeenille kohdun limakalvon tapaan.

Joskus adenomyoosia on pidetty endometrioosin alalajina. Noin 40 %:lla endometrioosipotilaista on myös adenomyoosia. Adenomyoosi on tavallinen, muutoksia löytyy joka kymmenenneltä naiselta 40 ikävuoden jälkeen, ja se on yleisempi synnyttäneillä naisilla.

Oireet

Adenomyoosi voi olla täysin oireeton, tai oireet ovat ohimeneviä. Tavallisimpia oireita ovat alavatsakivut, kuukautisiin liittyvät ylimääräiset vuodot sekä joskus tihentynyt virtsaamisen tarve. Joskus voi esiintyä yhdyntäkipuja tai painon tunnetta alavatsalla. Adenomyoosia voi erityisesti epäillä, jos nämä oireet kehittyvät 40 vuotta täyttäneellä naisella, jolla kuukautiset aiemmin ovat olleet kivuttomat. Adenomyoosi voi löytyä sattumalta kohdunpoiston yhteydessä. Adenomyoosi voi myös olla osatekijänä lapsettomuuteen: alkio kiinnittyy huonommin kohdun limakalvoon. Vaikeissa tautimuodoissa adenomyoosi voi lisätä raskauskomplikaatioiden riskiä.

Taudin toteaminen

Epäily adenomyoosista syntyy oireiden perusteella. Synnytykset, keskenmenot, kaavinnat ja runsaat vuodot lisäävät adenomyoosin riskiä.

Tauti on vaikea varmuudella todeta gynekologisessa sisätutkimuksessa; siihen kuitenkin viittaa selvä kohdun arkuus ja tasainen suurentuminen. Ultraäänitutkimuksella adenomyoosimuutokset eivät läheskään aina löydy. Ultraäänitutkimuksessa paksuuntunut kohdun takaseinä ja lihasseinämässä erottuvat enintään muutaman millimetrin kokoiset rakkulat viittaavat adenomyoosin mahdollisuuteen. Kohdun magneettitutkimuksella adenomyoosi voi löytyä helpommin, mutta tutkimus on melko kallis eikä sitä käytetä rutiinisti. Diagnoosi voidaan saada myös hysteroskopian tai laparoskopian kautta otettavalla kohtulihaksen koepalalla; näitä tutkimuksia tehdään harvoin. Jos esiintyy ylimääräisiä vuotoja, on hyvä tutkia kohdun limakalvon laatu kohtuontelosta otettavassa kudosnäytteessä.

Diagnoosin varmistus saadaan vasta, jos joudutaan suorittamaan kohdunpoisto, jolloin mikroskooppinen kudostutkimus varmistaa tilanteen. Adenomyoosimuutoksia löydetään 15–20 %:lta kohdunpoistopotilaista.

Hoito

Kipuoireita voidaan hoitaa tulehduskipulääkkeillä. Tavanomaisista keltarauhashormonihoidoista ei yleensä ole apua kipuihin tai vuotoihin. Poikkeuksena on hormonikierukka, joka monella helpottaa oireita. Myös ehkäisypillerit vähentävät vuotoa ja kipua. Jos kohdussa on vain pesäkkeenä adenomyoosia tai erillinen adenomyooma, voidaan raskautta toivovalta poistaa paikallinen muutos ja helpottaa oireita ja lapsettomuutta.

Lopullinen hoito vaikeissa tapauksissa on kohdunpoisto. Uusimpana hoitovaihtoehtona tutkitaan magneetti- tai kaikuohjatun ultraäänihoidon mahdollisuutta kipuoireiden helpottamisessa tai adenomyooman tuhoamisessa.

Ehkäisy

Adenomyoosin kehittymistä ei voi ehkäistä.

Kirjallisuutta

  1. Härkki P. Adenomyoosi. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online, vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 2.7.2018.
  2. Seikkula J, Niinimäki M, Suvitie P. Kohdun adenomyoosi - diagnostinen ja hoidollinen haaste. Duodecim 2016;132(9):836-43.