Hormonikierukka yhdistää kierukkaehkäisyn ja hormonaalisen ehkäisyn hyviä puolia. Vuonna 2021 Suomen markkinoilla on kolme valmistetta:

  • 52 mg levonorgestreelia sisältävä valmiste (Mirena®), jonka Suomen myyntiluvan mukainen käyttöaika on viisi vuotta, mutta käyttöaikaa voidaan venyttää seitsemään vuoteen
  • 19,5 mg levonorgestreelia sisältävä valmiste (Kyleena®), jonka Suomen myyntiluvan mukainen käyttöaika on viisi vuotta
  • 13,5 mg levonorgestreelia sisältävä valmiste (Jaydess®), jonka Suomen myyntiluvan mukainen käyttöaika on kolme vuotta.

Jaydess®- ja Kyleena®-kierukan asetinputki on ohuempi, mikä vähän helpottaa kierukan asetusta. Hormonikierukka voidaan asettaa myös synnyttämättömälle naiselle. Hormonikierukkaa voivat käyttää useimmat naiset, joille ei muuten hormonaalista ehkäisyä suositella. Esimerkiksi sairastettu veritulppa, verenpainetauti, maksasairaus ja diabetes eivät ole esteitä hormonikierukan käytölle. Ikärajoja käytölle ei ole. Kierukan ehkäisymekanismista, asetuksesta ja poistosta voi lukea tarkemmin artikkelista Kierukkaehkäisy.

Mirena®-hormonikierukkaa voidaan käyttää myös hoidollisiin tarkoituksiin. Niistä tavallisin on runsaiden kuukautisten hoito.

Raskauden ehkäisy

Ehkäisyteholtaan hormonikierukka on erittäin luotettava, sterilisaation luokkaa tai jopa parempi. Kierukasta kohtuonteloon vapautuva keltarauhashormoni vaikuttaa pääsääntöisesti paikallisesti kohdussa. Hormonikierukalla voidaan välttää tavallisin kuparikierukan haitta, lisääntyneet kuukautisvuoto ja -kivut. Kohdussa keltarauhashormoni saattaa kohdun limakalvon lepotilaan, jolloin vuodot niukkenevat ja kivut vähenevät. Viidesosalla käyttäjistä vuodot jäävät kokonaan pois.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana voi esiintyä tiputteluvuotoa, turvotusta, rintojen arkuutta tai lievää aknea ja hiusten rasvoittumista, mutta nämä haitat tasoittuvat useimmiten muutamassa kuukaudessa. Mikäli eniten keltarauhashormonia vapauttava kierukka aiheuttaa näitä ongelmia, voidaan kokeilla vähemmän hormonia sisältävää kierukkaa.

Koska hormonikierukan käytön aikana verenkierrossa on erittäin vähäinen määrä keltarauhashormonia, munasarjat toimivat normaalisti ja munasolu irtoaa. Jotkut naiset saavat kierukan käytön alussa kuitenkin lieviä, keltarauhashormonista johtuvia sivuoireita, kuten ihon rasvoittumista, karvoituksen lisääntymistä ja mielialavaihtelua. Hormonikierukka ei lisää tulehduksia.

Runsaitten tai kivuliaiden kuukautisten hoito

Hormonikierukan keltarauhashormoni saattaa kohdun limakalvon lepotilaan vaikuttamalla suoraan kohdun limakalvoon. Limakalvo ohenee, jolloin vuodot niukkenevat tai jäävät vähitellen pois. Kohdulle tästä ei ole haittaa, päinvastoin. Ohuempi limakalvo tuottaa vähemmän prostaglandiineja, jolloin kohtu supistelee vähemmän ja kuukautiskivut helpottuvat.

Endometrioosin ja adenomyoosin oireiden hoitoon voidaan myös käyttää hormonikierukkaa, joka helpottaa kipuja. Hormonikierukan on myös todettu estävän tai hidastavan endometrioosin uusiutumista leikkauksen jälkeen.

Vaihdevuosien hormonihoito

Vaihdevuosioireiden hoitoon käytetään estrogeenia, mutta kohdun limakalvon suojaksi tarvitaan keltarauhashormonia. Se voidaan annostella suoraan kohtuonteloon kierukan avulla. Kierukka on siis sama valmiste kuin raskauden ehkäisyssä käytetty Mirena®-hormonikierukka.

Kirjallisuutta

  1. Halttunen-Nieminen M, Piltonen T. Raskauden ehkäisy ja sterilisaatio. Kirjassa: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2019, s. 120-135.
  2. Heliövaara-Peippo S, Hurskainen R, Paavonen J. Hormonikierukka on muuttanut naisten elämänlaatua ja terveyttä. Duodecim 2013;129(6):565–68.