Jälkiehkäisyä eli yhdynnän jälkeistä ehkäisyä tarvitaan tilanteissa, joissa ehkäisymenetelmä on pettänyt, esimerkiksi kondomi rikkoutunut, tai yhdynnässä on oltu ilman ehkäisyä.

Hormonaalinen jälkiehkäisy

Hormonaalisten jälkiehkäisytablettien teho on parhaimmillaan 12 tunnin sisällä suojaamattomasta yhdynnästä otettuna. Pelkkää keltarauhashormonia sisältäviä valmisteita on kolme, nimeltään NorLevo® ,Levodonna® ja Postinor®. Pakkaus sisältää yhden tabletin 1,5 mg levonorgestreelia. Pakkauksen saa apteekista ilman reseptiä iästä riippumatta. Apteekin henkilökunta antaa neuvonnan sekä kirjallisen ohjeen. Tabletit pitää ottaa mahdollisimman nopeasti, mutta viimeistään 72 tunnin kuluessa yhdynnästä. Menetelmä on sitä tehokkaampi, mitä aiemmin suojaamattoman yhdynnän jälkeen sitä käytetään. Valmisteen käytölle ei ole terveydellisiä vasta-aiheita.

Toinen vaihtoehto on ulipristaalia sisältävä tabletti, valmisteita on kaksi, EllaOne® ja Femke®. Se on ns. progesteronireseptorin muuntelija. Valmistetta saa apteekista yhden tabletin pakkauksen ilman reseptiä iästä riippumatta. Apteekin henkilökunta antaa ohjeet tabletin käytöstä. Se voidaan ottaa viiden päivän kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä. Ehkäisyteho vastaa levonorgestreelia, kun jälkiehkäisyä käytetään 72 tunnin kuluessa yhdynnästä. Kun aikaa suojaamattomasta yhdynnästä on kulunut 72–120 tuntia eikä kierukkaa voida asentaa, on ulipristaali tällä aikavälillä mahdollisesti tehokkaampi kuin levonorgestreeli.

Hormonaalisen jälkiehkäisyn haittavaikutuksia voivat olla päänsärky, seuraavien kuukautisten mahdollinen aikaistuminen tai viivästyminen sekä pahoinvointi.

Jälkiehkäisyyn voidaan myös käyttää etinyyliestradiolia ja levonorgestreelia sisältäviä ehkäisytabletteja. Valmista pakkausta ei enää ole markkinoilla. Tämä menetelmä aiheuttaa kuitenkin enemmän sivuvaikutuksia, erityisesti pahoinvointia ja päänsärkyjä kuin pelkkää keltarauhashormonia tai ulipristaalia sisältävä valmiste. Sen teho ei myöskään ole yhtä hyvä kuin pelkkää levonorgestreelia sisältävän valmisteen.

Kierukan käyttö jälkiehkäisynä

Kuparikierukan asennus on tehokas jälkiehkäisymenetelmä. Asennus pitää tehdä kuuden vuorokauden kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä. Kierukan etuna on, että jatkoehkäisy tulee hoidettua samalla. Haittoihin kuuluu mahdollinen tulehduksen riski, jonka estämiseksi tarvittaessa voidaan antaa ennaltaehkäisevä antibioottihoito.

Hormonikierukkaa ei toistaiseksi suositella jälkiehkäisyyn.

Jälkiehkäisy imetyksen aikana

Jälkiehkäisytabletteja voi käytttää imetyksen aikana. Levonorgestreelitabletin ottamisen jälkeen voi ensimmäisen maidon lypsää pois. Ulipristaalin jälkeen imettämistä ei suositella viikkoon.

Jälkiehkäisyn käyttö ehkäisypillerin tai laastarin unohtuessa

Jälkiehkäisyä voi käyttää myös tilanteissa, joissa hormonaalista ehkäisyä ei ole käytetty ohjeen mukaisesti. Ehkäisy voi pettää, jos kaksi tai useampia pillereitä on unohtunut ensimmäisen käyttöviikon aikana tai rengas on ollut pois emättimestä yli 3 tunnin ajan tai laastari on ollut pois iholta yli 24 tuntia. Jälkiehkäisyn lisäksi on syytä käyttää kondomia, kunnes ehkäisypillereitä on otettu seitsemän peräkkäistä päivää säännöllisesti. Jälkiehkäisyn jälkeen jatketaan käytössä olevaa hormonaalista ehkäisyä normaaliin tapaan.

Jälkiehkäisyn teho

Hormonaalisten valmisteiden pääasiallinen mekanismi jälkiehkäisyssä on ovulaation estyminen tai myöhästyminen. Kierukka heikentää siittiöiden liikkuvuutta ja estää alkion kiinnittymistä kohdun limakalvoon.

Kuparikierukka on jälkiehkäisymenetelmistä tehokkain: raskaaksi tulee vain 0,1 %. Raskaus voi alkaa 1–3 %:ssa jälkiehkäisytabletin käyttäjistä, joten raskaustestin teko on tarpeen, mikäli kuukautisvuoto ei tule ajallaan. Ylipaino voi vähän heikentää hormonaalisen jälkiehkäisyn tehoa.

Raskaustesti pitää tehdä aina, jos kuukautiset myöhästyvät viikon tai enemmän. Myös kohdun ulkopuolisen raskauden mahdollisuus on huomioitava, joten testi kannattaa tehdä, jos vuoto on poikkeavan niukka tai kivulias.

Jälkiehkäisytabletin oton jälkeen pitää aina käyttää muuta ehkäisyä, esimerkiksi kondomia, seuraavaan vuotoon asti. Lisäksi on syytä hankkia luotettava ja tehokas ehkäisymenetelmä jatkoon. Nuorten kannattaa aina hakeutua jälkitarkastukseen, jossa on mahdollisuus saada tarkempaa ehkäisyneuvontaa. Samalla on mahdollisuus ottaa myös klamydiatesti.

Kirjallisuutta

  1. Kivijärvi A. Jälkiehkäisy. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja (online, vaatii käyttäjätunnuksen). Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 10.5.2016.
  2. Käypä hoito -suositus Raskauden ehkäisy, kohta Jälkiehkäisy.