Synnytyksen jälkitarkastuksessa keskustellaan myös raskauden ehkäisyn tarpeesta ja eri vaihtoehdoista. Ovulaatio voi tapahtua jo kuukauden kuluessa synnytyksen jälkeen, jos vauvaa ei imetä. Imettävillä ovulaatio tapahtuu keskimäärin 6 kuukautta synnytyksestä, mutta joka viidennellä synnyttäneellä ensimmäiset kuukautiset alkavat kolmen kuukauden kuluessa synnytyksestä.

Imetyksen aikana voi valita minkä tahansa itselle sopivan ehkäisymenetelmän. Käypä hoito -suosituksen mukaan imetys suojaa melko hyvin raskaudelta 6 kuukautta, jos rintamaito on lapsen ainoa ravinto, imetys on säännöllistä 4–5 tunnein välein myös öisin eivätkä kuukautiset ole alkaneet.

Estemenetelmät

Imetyksen aikana, ja jos kuukautiset eivät ole alkaneet, kondomi on varma ehkäisymenetelmä. Joillakin emättimen kuivuus hankaloittaa kondomin käyttöä. Vesi- ja silikonipohjaisia liukuvoiteita kannattaa käyttää. Paikalliset estrogeenivalmisteet helpottavat limakalvojen ohuudesta johtuvia oireita. Kondomin ehkäisytehoa voisi parantaa käyttämällä spermisidejä, mutta niitä ei toistaiseksi ole apteekeista saatavissa.

Kierukkaehkäisy

Kierukka voidaan asentaa jälkitarkastuksen yhteydessä jälkivuodon loputtua, noin 6–8 viikkoa synnytyksestä. Kohtulihas on tässä vaiheessa tavallista pehmeämpi, joten kierukan asetukseen liittyy pieni riski, että kohdun seinämään tulee reikä toimenpiteen yhteydessä. Kierukan asetus välittömästi synnytyksen jälkeen on tutkimusten mukaan myös mahdollista, vaikkakin Suomessa harvinaista. Tällöin kierukan poistumisriski on tavallista suurempi, ja kierukan paikallaanolo tulee tarkistaa jälkitarkastuksessa.

Hormonaalinen ehkäisy

Progestiiniehkäisy voidaan aloittaa pian synnytyksen jälkeen riippumatta imetyksestä ja sen määrästä. Myös ehkäisykapseli voidaan asettaa koska tahansa synnytyksen jälkeen. Synnytyksen jälkeisen 12 viikon ajan laskimotukosriski on suurentunut eikä yhdistelmäehkäisyä tule aloittaa. Synnytyksen jälkeisen kuuden ensimmäisen viikon aikana äidin laskimotukosriski on jopa 20-kertainen.

Imettämätön voi aloittaa yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käytön vasta kolmen kuukauden ja täysimettävä kuuden kuukauden kuluttua synnytyksestä tukosriskin vuoksi. Yleensä valitaan hormonipitoisuudeltaan alhaiset pillerit. Mikään raskaudenehkäisymenetelmä ei ilmeisesti vaikuta haitallisesti imetykseen tai lapsen kasvuun. Yhdistelmäehkäisyvalmisteen käyttö saattaa vähentää äidinmaidon määrää.

Jälkiehkäisy

Jälkiehkäisy on tarpeen, jos kuukautiset ovat alkaneet ja ehkäisy on pettänyt tai se on unohtunut. Ennen jälkiehkäisyvalmisteen käyttöä kannattaa imettää tai muuten tyhjentää rinnat. Levonorgestreelivalmisteen jälkeen voi imettää, mutta ulipristaalin jälkeen suositellaan viikon imetystaukoa. Vaihtoehtona on kuparikierukan asennus, joka hoitaa myös pitkäaikaisen ehkäisyn tarpeen.

Kirjallisuutta

  1. Käypä hoito -suositus Raskauden ehkäisy (päivitetty 10.5.2022).
  2. Suhonen S. Raskaudenehkäisy synnytyksen jälkeen. Suom Lääkäril 2010;65:3033–35.