Karvatuppitulehdus (follikuliitti) muistuttaa aknetauteja, mutta sitä esiintyä kaikkialla, missä on ihokarvoja. Sen aiheuttaa tavallisimmin stafylokokkibakteeri (Staphylococcus aureus). Follikuliitin syynä on joskus muu mikrobi, kuten Pseudomonas (tyypillisesti porealtaan vedestä saatu tulehdus) tai rasvaisilla ihoalueilla Malassezia-rasvahiiva (ks. Ihon normaali mikrobikasvusto ja mikrobiomi).

Diabetes, ylipaino, ihon rikkoutuminen esimerkiksi ihokarvoja ajaessa, hiertyminen, hikoilu ja hautuminen altistavat karvatuppitulehdukselle.

Oireet

Karvatuppitulehduksia on eniten rasvaisilla ihoalueilla (päänahka, parran alue, hartiat, selän ja rinnan keskiosat sekä nivusseutu ja pakaravako). Niitä voi olla myös muilla karvoja kasvavilla alueilla, kuten raajoissa.

Tyypillisessä tapauksessa ensin ilmestyy pari kipeää, usein kutiavaakin, muutaman millimetrin läpimittaista märkäpäätä, joissa on karva keskellä (ks. kuvat ja ). Muutamassa päivässä samalle alueelle kehittyy uusia märkänäppylöitä. Yksittäiset pinnalliset follikuliittinäppylät paranevat yleensä parissa viikossa. Lievä karvatuppitulehdus karvaisilla ihoalueilla on normaali ilmiö, joka ei välttämättä edellytä hoitoa.

Kuva

Karvatuppitulehdus vartalolla. Karvatuppitulehduksen, follikuliitin, aiheuttaa tavallisesti keltainen stafylokokki, Staphylococcus aureus. Muutama märkäpää parantuu yleensä paikallishoidolla, laajemmissa infektioissa annetaan antibioottikuuri suun kautta.

Kuva

Pinnallinen karvatuppitulehdus. Pinnallisessa karvatuppitulehduksessa infektio on karvatupen suuosassa, infundibulumissa. Se saattaa levitä nopeastikin, mutta parantuu helpommin kuin syvemmät infektiot.

Parran alueella ja päänahassa karvatupet ovat niin syviä, että märkäpesäkkeet voivat kestää kuukausia tai ne voivat muuttua kroonisiksi (ks. kuva ). Partaihottuma (sycosis barbae) on parran alueen krooninen, syvä follikuliitti. Päänahan follikuliittiin voi kehittyä pieniläiskäinen kaljuuntuminen (folliculitis decalvans). Etenkin afrikkalaistaustaisilla nuorilla miehillä esiintyy niskan alueella arpikasvua muodostavaa karvatuppitulehdusta (acne keloidalis nuchae).

Kuva

Partafollikuliitti. Karvatuppitulehdus eli follikuliitti (ks. Karvatuppitulehdus (follikuliitti)) parran alueella. Tilaa on saatettu virheellisesti kutsua myös ”partasieneksi”, mutta sen aiheuttaja ei ole sieni vaan stafylokokki-bakteeri.

Follikuliitti voi kehittyä paiseeksi. Paiseiden riski on suurin pakaroissa, reisissä ja vartalolla.

Taudin toteaminen

Follikuliitissa näkyy karva märkäpään keskellä. Kroonisissa, huonosti hoitoihin reagoivissa tapauksissa otetaan bakteeriviljely, josta selviää infektion aiheuttanut bakteeri ja sen antibioottiherkkyys. Joskus on aiheellista poissulkea silsasieni sieniviljelynäytteellä, etenkin parran ja hiuspohjan follikuliitissa. Joskus myös koepala ihosta on tarpeen.

Follikuliitin erottaminen muutamasta muusta samantapaisesta taudista, kuten aknesta tai Groverin taudista, voi joskus tuottaa vaikeuksia. Myös syyhypunkin aiheuttamassa syyhyssä iholla voi olla märkänäppylöitä.

Itsehoito

Follikuliitin perushoito on pesu saippualla tai happamalla ihonpuhdistusaineella kahdesti päivässä. Pesun jälkeen iho kuivataan puhtaalla pyyhkeellä ja alueelle levitetään antiseptistä ainetta (kuten klooriheksidiiniä, bentsoyyliperoksidia tai 2-prosenttista lääkerikkiä) sisältävää voidetta.

Tarvittaessa voidaan käyttää kortisonisekoitevoidetta (esimerkiksi Sibicort®) noin viikon hoitokuureina.

Milloin lääkäriin?

Follikuliitti hoidetaan ensisijaisesti edellä mainituilla paikallishoidoilla, johon tarvittaessa liitetään antibioottivoide. Laaja-alainen tai syvä follikuliitti vaatii sisäisen antibioottikuurin. Myös päänahan ja parran alueen follikuliitti vaatii yleensä sisäisen antibioottihoidon tai joskus isotretinoiinikuurin.

Jos follikuliitti uusiutuu usein, voi sierainten stafylokokkikantaa vähentää antibioottivoiteella. Joskus tarvitaan myös pitkäkestoista estohoitoa sisäisellä antibiootilla, etenkin jos märkänäppylät kehittyvät herkästi paiseiksi.

Ehkäisy

Follikuliittia voi parhaiten ehkäistä ihon säännöllisellä pesulla ja hyvällä hygienialla. Glyserolia sisältävä desinfektiokäsihuuhdekin voi auttaa ennaltaehkäisyyn.

Kirjallisuutta

  1. Salava A. Paise ja karvatupen tulehdus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim.Päivitetty 17.3.2020.
  2. Satter EK. Folliculitis. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 15.8.2019.