Savipuoli (lat. pityriasis versicolor) on rasvahiivoihin kuuluvien Malassezia-hiivasienten aiheuttama pinnallinen ja vaaraton tulehdus ihossa. Savipuoli on melko yleinen etenkin nuorilla aikuisilla, ja sitä esiintyy enemmän kuumassa ja kosteassa ilmastossa.

Malassezia-hiivat kuuluvat ihon normaalikasvustoon. Tuntemattomasta syystä ne joskus lisääntyvät ja aiheuttavat muun muassa savipuolta. Malassezia-hiivoilla on merkitystä myös rasvaisen ihon karvatuppitulehduksessa, tali-ihottumassa ja päänahan hilseilyssä ja joskus myös kasvojen ja kaulan atooppisessa ekseemassa.

Savipuolen oireet

Tyypillinen potilas on nuori aikuinen, jolla on ylävartalolla, joskus myös kaulalla ja olkavarsissa, karttamaisia, lievästi hilseileviä läiskiä. Läiskät saattavat kutista hieman.

Vaaleassa ihossa läiskät ovat rusehtavia tai punertavia (kuva  ) ja ruskettuneessa tai tummassa ihossa ympäristöään vaaleampia (kuva  ).

Savipuoli ei yleensä leviä kasvoihin tai vyötärön alapuolelle.

Savipuoli voi uusiutua ajoittain. Se ei kuitenkaan tartu henkilöstä toiseen.

Kuva

Savipuoli vaaleassa ihossa. Savipuoli eli pityriasis versicolor on pinnallinen hiivasienen aiheuttama ihotulehdus. Vaaleassa, ruskettumattomassa ihossa läiskät näkyvät muuta ihoa tummempina ja saattavat hieman kutista ja hilseillä.

Kuva: Raimo Suhonen

Kuva

Savipuoli tummassa tai ruskettuneessa ihossa. Savipuoli eli pityriasis versicolor näkyy tummassa tai ruskettuneessa ihossa muuta ihoa vaaleampina läiskinä.

Kuva: Raimo Suhonen

Savipuolen toteaminen

Diagnoosi selviää useimmiten vilkaisulla. Jos taudinkuva on poikkeava, lääkäri voi ottaa ihottumasta raaputusnäytteen, jossa mikroskoopin avulla erottuu tyypillinen Malassezia-hiivakasvu.

Savipuolen itsehoito

Paikalliset sienilääkevoiteet (mikonatsoli, klotrimatsoli, tiokonatsoli, ketokonatsoli tai terbinafiini valmistekohtaisen ohjeen mukaan 1–2 kertaa päivässä 1–4 viikon ajan) tai ketokonatsoli-shampoo (ihon pesu kerran päivässä 5 päivän ajan, myös kerta-annoshoito voi riittää) parantavat yleensä savipuolen.

Myös seleenisulfidia tai sinkkipyritionia sisältävää shampoota voidaan käyttää (ihon pesu kerran päivässä 1–2 viikon ajan).

On huomattava, että iho voi jäädä kirjavaksi, kunnes vaaleat alueet seuraavan kerran ruskettuvat tasaisesti.

Milloin lääkäriin?

Jos itsehoito ei paranna ihottumaa, lääkäri voi määrätä sisäisen sienilääkekuurin.

Savipuolen ehkäisy

Savipuolta voi ehkäistä pesemällä ylävartalon esimerkiksi apteekista saatavalla ketokonatsoli- tai seleenisulfidishampoolla noin kerran viikossa.

Kirjallisuutta

  1. Crouse LN. Tinea versicolor. eMedicine [vaatii käyttäjätunnuksen]. Päivitetty 22.8.2023
  2. Autio P. Savipuoli (pityriasis versicolor). Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 5.1.2021.