Savipuoli (lat.pityriasis versicolor) on rasvahiivoihin kuuluvienMalassezia-hiivasienten aiheuttama pinnallinen ja vaaraton tulehdus ihossa. Savipuoli on melko yleinen etenkin nuorilla aikuisilla, ja sitä esiintyy enemmän kuumassa ja kosteassa ilmastossa.

Malassezia-hiivat kuuluvat ihon normaalikasvustoon. Tuntemattomasta syystä ne joskus lisääntyvät ja aiheuttavat mm. savipuolta. Malassezia-hiivoilla on merkitystä myös rasvaisen ihon karvatuppitulehduksessa, tali-ihottumassa ja päänahan hilseilyssä ja joskus myös kasvojen ja kaulan atooppisessa ekseemassa.

Savipuolen oireet

Tyypillinen potilas on nuori aikuinen, jolla on kaulalla, ylävartalolla ja olkavarsissa karttamaisia, lievästi hilseileviä läiskiä, jotka saattavat kutista hieman.

Vaaleassa ihossa läiskät ovat rusehtavia tai punertavia (kuva ) ja ruskettuneessa ihossa ympäristöään vaaleampia (kuva ).

Kuva

Savipuoli ruskettumattomassa ihossa. Savipuoli eli pityriasis versicolor (ks. Savipuoli (pityriasis versicolor)) on sienen aiheuttama ihosairaus. Ruskettumattomassa ihossa näkyy ihoa tummempia karttamaisia läiskiä, jotka saattavat hieman kutista ja hilseillä. Ks. myös savipuoli ruskettuneessa ihossa: Savipuoli ruskettuneessa ihossa.

Kuva

Savipuoli ruskettuneessa ihossa. Savipuoli eli pityriasis versicolor (ks. Savipuoli (pityriasis versicolor)) ilmenee ruskettuneilla henkilöillä muuta ihoa vaaleampina läiskinä. Ks. myös savipuoli ruskettumattomassa ihossa: Savipuoli ruskettumattomassa ihossa.

Savipuoli ei yleensä leviä kasvoihin tai vyötärön alapuolelle.

Savipuoli voi uusiutua ajoittain. Se ei kuitenkaan tartu henkilöstä toiseen.

Savipuolen toteaminen

Diagnoosi selviää useimmiten vilkaisulla. Jos taudinkuva on poikkeava tai ihottuma ei ole tavanomaisella savipuolen esiintymisalueella, lääkäri voi ottaa ihottumasta raaputusnäytteen. Sienirihmat ja -itiöt erottuvat näytteessä mikroskoopin avulla "spagettina ja lihapullina".

Savipuolen itsehoito

Paikalliset sienilääkkeet (mikonatsoli, klotrimatsoli, tiokonatsoli, ketokonatsoli tai terbinafiini ohjeen mukaan 1–2 kertaa päivässä 1–3 viikon ajan) tai ketokonatsoli- shampoo (ihon pesu kerran päivässä 5 päivän ajan, myös kerta-annoshoito voi riittää) parantavat yleensä ihottuman.

Myös seleenisulfidia tai sinkkipyritionia sisältävää shampoota voidaan käyttää (kerran päivässä 1–2 viikon ajan; shampoon annetaan vaikuttaa iholla 5–10 minuuttia ennen huuhtelua).

On huomattava, että iho voi jäädä kirjavaksi, kunnes vaaleat alueet seuraavan kerran ruskettuvat tasaisesti.

Milloin lääkäriin?

Jos itsehoito ei paranna ihottumaa, lääkäri voi määrätä sisäisen sienilääkekuurin.

Savipuolen ehkäisy

Savipuolta voi ehkäistä pesemällä ylävartalo esimerkiksi ketokonatsoli- tai seleenisulfidishampoolla noin kerran viikossa.

Kirjallisuutta

  1. Crouse LN. Tinea versicolor. eMedicine1(vaatii käyttäjätunnuksen)
  2. Autio P. Savipuoli (pityriasis versicolor). Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 25.7.2019.