Koepalalla tarkoitetaan kudosnäytettä, joka laboratoriossa leikataan ohuiksi siivuiksi, värjätään ja tutkitaan mikroskoopilla tai joskus elektronimikroskoopilla. Ohutneulanäytteet levitetään suoraan lasille, samoin irtosolunäytteet.

Kun koepala otetaan iho- tai limakalvomuutoksesta, pieni muutos poistetaan paikallispuudutuksessa kokonaan ja isosta muutoksesta otetaan näytteeksi vain osa. Näyte voidaan ottaa tavalliseen tapaan leikkaamalla ja neulomalla syntyneen haavan reunat yhteen. Se voidaan tehdä myös ns. stanssilla, jolloin 4 mm:n mittaisia ja sitä pienempiä haavoja ei välttämättä tarvitse sulkea ompelemalla. Leikkaamalla ja stanssilla otetussa koepalassa on mukana aina ihonalaista rasvakudosta.

Joskus ihonäyte otetaan rengasveitsellä tai ns. kauhalla. Silloin mukaan tulee vain ihon pintaosia. Pinnallisia koepaloja varten ihoa ei aina tarvitse puuduttaa tavalliseen tapaan neulalla ja ruiskulla. Siihen riittää joskus pintapuudutus, ja joskus näyte otetaan puuduttamatta. Haavaa ei ommella.

Koepalat laitetaan yleensä formaldehydiliuokseen. Siitä voidaan tehdä tavalliset mikroskooppitutkimukset. Niin sanotuissa immunofluoresenssitutkimuksissa (IF) koepala säilötään toisenlaiseen nesteeseen. IF-tutkimuksia tarvitaan mm. rakkulatautien ja ihokeliakian diagnostiikassa.

Ihokoepalan oton ja ompelun jälkeen haava pidetään kuivana vähintään 24 tuntia. Sen jälkeen voi käydä suihkussa päivittäin ilman sidettä, mutta ihoteippi voi olla suihkussa paikallaan aina tikkien poistoon saakka. Suihkun jälkeen haava kuivataan kevyesti ja peitetään steriilillä, hengittävällä sidoksella. Tikit poistetaan koepalan ottopaikasta ja henkilön iästä riippuen 5 päivästä 2 viikon kuluttua. Saunaan tai uimaan saa mennä aikaisintaan vuorokauden kuluttua tikkien poistosta. Jollei haavaa ommella, sitä voi vapaasti kastella seuraavasta päivästä alkaen.

Patologin vastaus tavallisesta koepalasta, ohutneulanäytteestä ja irtosolunäytteestä saadaan yleensä 1–3 viikon kuluessa.

Kasvainkirurgiassa poistetusta kudospalasta otetaan näytteeksi pieniä paloja, joiden ottokohdat merkitään leikkauskertomukseen. Syöpäkirurgiassa poistetaan tavallisesti myös imusolmukkeita ja käytetään avuksi jääleikkeitä. Kudospalat jäädytetään, leikataan ja värjätään, mikä vie parikymmentä minuuttia. Sillä tavoin voidaan varmistua kasvaimen laadusta ja sen levinneisyydestä ja suorittaa leikkaus saman tien tarpeellisessa laajuudessa.

Kirjallisuutta

  1. Cajanus S. Ihokoepalan oton aiheet ja tekniikka. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim.