Syyt ja oireet

Kiveksen tulehdus on suhteellisen harvinainen. Sen aiheuttavat yleensä siemenjohdinta pitkin kivekseen levinneet bakteerit, virukset tai muut pieneliöt. Nykyisin kivestulehdus esiintyy lähinnä lisäkivestulehduksen yhteydessä. Oireita ovat melko nopeasti kehittynyt sairastuneen kiveksen kipu ja turvotus sekä alueen kuumotus. Aikaisemmin kohtalaisen yleinen sikotauti voi erityisesti murrosiän jälkeen sairastettuna aiheuttaa kivestulehduksen. Kivestulehdus alkaa tällöin yleensä noin viikko poskien turpoamisen aiheuttaneen sylkirauhastulehduksen jälkeen. Sikotauti on kuitenkin rokotusten vuoksi nykyään harvinainen.

Myös muihin virustauteihin voi liittyä harvinaisena oireena kivesten kivistelyä ja turvotusta. Rokotukset vähentävät näitäkin tapauksia.

Lisäkiveksen tulehdus on melkoisesti kivestulehdusta yleisempi sairaus, jonka nykyään aiheuttaa yleisimmin klamydia mutta myös suolistoperäinen kolibakteeri ja harvemmin tippuri. Vanhemmilla miehillä tulehduksen syntyä voi edesauttaa rakon tyhjenemishäiriö.

Lisäkivestulehduksen oireena on yleensä alkuvaiheessa toispuoleinen kivespussin turvotus, punotus ja kipu, ja varsinkin alkuvaiheessa voi kiveksen yläpuolella erottaa erityisen aran ja turvonneen lisäkiveksen. Myöhemmin turvotus voi laajeta niin, että se käsittää koko kivespussin. Usein myös esiintyy virtsatessa kipua tai kirvelyä tai tihentynyttä virtsaamisen tarvetta.

Pitkäaikainen (krooninen) lisäkivestulehdus ilmenee monta viikkoa kestävänä kipuna lisäkiveksen seudussa. Siihen ei välttämättä liity kivespussiin turvotusta.

Milloin hoitoon

Nopeasti kehittynyt kiveksen tai kivespussin kipu ja turvotus edellyttää tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumista saman vuorokauden sisällä, jotta oireen syy voidaan selvittää virtsa- ja verikokein ja erottaa tulehdus kiireellistä leikkaushoitoa vaativasta kiveksen kiertymästä. Tulehdukseen aloitetaan hoito aiheuttajan mukaan. Bakteerien aiheuttama tulehdus hoidetaan antibioottikuurilla. Kroonisessa lisäkivestulehduksessa on usein tarpeen monen viikon kuuri.

Tulehduksen aiheuttaman kivun vuoksi on usein tarpeen turvautua kivespussin kannattimiin sekä tulehduskipulääkkeisiin.

Ehkäisy

Klamydian ja tippurin aiheuttamaa lisäkivestulehduksen ehkäisemiseksi tulee ehkäistä näiden tautien tarttumista. Tärkein ehkäisyväline on kondomi sellaisessa yhdynnässä, jossa sukupuolitautitartunta on mahdollinen.

Kirjallisuutta

  1. Raitanen M. Kiveskipu. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 30.10.2018.
  2. Ching C. Epididymitis. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 5.8.2020.
  3. Terry N. Orchitis. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 16.8.2017.
  4. Carto C, Nackeeran S ja Ranjith Ramasamy R. COVID-19 vaccination is associated with a decreased risk of orchitis and/or epididymitis in men. Andrologia. 2021 Oct 20 : e14281 .