Syyt ja oireet

Kiveksen tulehdus on suhteellisen harvinainen. Sen aiheuttavat yleensä siemenjohdinta pitkin kivekseen levinneet bakteerit, virukset tai muut pieneliöt. Nykyisin kivestulehdus esiintyy lähinnä lisäkivestulehduksen yhteydessä. Oireita ovat melko nopeasti kehittynyt sairastuneen kiveksen kipu ja turvotus sekä alueen kuumotus. Aikaisemmin kohtalaisen yleinen sikotautiin liittynyt viruksen aiheuttama kivestulehdus on rokotusten vuoksi nykyään harvinainen. Kivestulehdus alkaa tällöin yleensä noin viikko poskien turpoamisen aiheuttaneen sylkirauhastulehduksen jälkeen.

Lisäkiveksen tulehdus on melkoisesti kivestulehdusta yleisempi sairaus, jonka nykyään aiheuttaa yleisimmin klamydia mutta myös suolistoperäinen kolibakteeri ja harvemmin tippuri. Vanhemmilla miehillä tulehduksen syntyä voi edesauttaa rakon tyhjenemishäiriö.

Lisäkivestulehduksen oireena on yleensä alkuvaiheessa toispuoleinen kivespussin turvotus, punotus ja kipu, ja varsinkin alkuvaiheessa voi kiveksen yläpuolella erottaa erityisen aran ja turvonneen lisäkiveksen. Myöhemmin turvotus voi laajeta niin, että se käsittää koko kivespussin. Usein myös esiintyy virtsatessa kipua tai kirvelyä tai tihentynyttä virtsaamisen tarvetta.

Pitkäaikainen (krooninen) lisäkivestulehdus ilmenee monta viikkoa kestävänä kipuna lisäkiveksen seudussa. Siihen ei välttämättä liity kivespussiin turvotusta.

Milloin hoitoon

Nopeasti kehittynyt kiveksen tai kivespussin kipu ja turvotus edellyttää tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumista saman vuorokauden sisällä, jotta oireen syy voidaan selvittää virtsa- ja verikokein ja erottaa tulehdus kiireellistä leikkaushoitoa vaativasta kiveksen kiertymästä. Tulehdukseen aloitetaan hoito aiheuttajan mukaan. Bakteerien aiheuttama tulehdus hoidetaan antibioottikuurilla. Kroonisessa lisäkivestulehduksessa on usein tarpeen monen viikon kuuri.

Lisäksi kivun vuoksi on usein tarpeen turvautua kivespussin kannattimiin sekä tulehduskipulääkkeisiin. Lisäkivestulehdus voi joissakin tapauksissa muuttua krooniseksi. Jos kipu on tällöin jatkuvaa eikä muilla keinoin lievitettävissä, tulehtunut lisäkives voidaan joutua poistamaan leikkauksella.

Ehkäisy

Klamydian ja tippurin aiheuttamaa lisäkivestulehduksen ehkäisemiseksi tulee ehkäistä näiden tautien tarttumista. Tärkein ehkäisyväline on kondomi sellaisessa yhdynnässä, jossa sukupuolitautitartunta on mahdollinen.

Kirjallisuutta

  1. Raitanen M. Kiveskipu. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 30.10.2018.
  2. Ching C. Epididymitis. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 5.8.2020.
  3. Terry N. Orchitis. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 16.8.2017.