Nivusten rakenne

Nivusalueella kulkevat alaraajan verisuonet sekä keskeiset reiden etupuolen lihakset. Miehillä nivustaipeen kautta kulkevat siemenjohtimet ja kivesten verisuonet. Lonkkanivel on myös läheisesti nivusalueeseen liittyvä (ks. kuva ).

Kuva

Nivusseudun anatomia. Nivusseudun rakennekuvassa näkyvät alueen tärkeimmät lihakset sekä verisuonten ja miehen siemenjohtimen sijoittuminen.

Nivuskivun syitä

Nivuskivun yleisimmät syyt ovat tuki- ja liikuntaelimissä, erityisesti lonkkanivelessä, reisiluussa ja reiden lihaksissa. Lapsilla ja nuorilla lonkissa esiintyy sekä rasituskipuja että harvinaisemmin reisiluun pään tai lonkkanivelen tulehduksellisia tiloja. Tulehduksellinen kiputila voi myös olla häpyluussa. Myöhemmällä keski-iällä ja vanhempana kivut ovat yleisimmin lonkan nivelrikon tai lonkan seudun limapussin tulehduksen aiheuttamia. Ikäihmisen kaatuminen voi nuorempaa herkemmin johtaa reisiluun kaulan murtumaan ja tästä johtuvaan nivuskipuun. Samoin ikääntyneiden vaivana voi olla hermopinne, erityisesti ylipainoisilla esiintyvä pintahermon pinteeseen liittyvä meralgia paresthetica, jossa nivusseutu ja reiden etu- ja ulkosivu tuntuvat puutuneilta ja kivuliailta.

Kasvuikäisen nivus- tai lonkanseudun vaiva voi johtua lonkkanivelen ärtymisestä tai tulehduksellisesta tilasta.

Kaikenikäisillä liiallinen rasitus tai lieväkin venähdys voi aiheuttaa nivusseudun lihasten ja niiden kiinnityskohtien kipuja. Reisiluun kaulaan voi voimakkaassa rasituksessa kehittyä myös rasitusmurtuma.

Yleinen nivusseudun kivun syy on tyrä, jossa vatsaontelon sisältöä pullistuu nivustaipeessa olevaan tyräpussiin. Miehillä myös kivespussin vaivat (ks. Kiveksen kipu ja turpoaminen ja Kivestulehdus ja lisäkivestulehdus) tai eturauhasen tulehdus voivat varsinkin alkuvaiheessa säteillä nivusalueelle.

Alaraajan alueella olevat tulehdukset aiheuttavat usein nivusseudun imusolmukkeiden tulehduksen ja turpoamisen ja tästä johtuvan kivun.

Milloin hoitoon?

Nivuskivun vuoksi on hakeuduttava hoitoon saman vuorokauden sisällä, jos kipuun liittyy kuumeilu tai selvä nivusseudun kivulias patti. Lähipäivinä on syytä hakeutua hoitoon, jos kipu tuntuu jatkuvasti lisääntyvän. Yli viikon kestävän nivuskivun vuoksi on syytä hakeutua ammattilaisen tarkistettavaksi, jos kipu ei itsekseen hellitä. Tavallisten vastaanotolla suoritettujen tutkimusten lisäksi voidaan tarvita lisätutkimuksia tulehduksen selvittämiseksi tai luuston kuvantamiseksi.

Kirjallisuutta

  1. Sundqvist K, Arokoski J. Nivuskipu. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online, vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 17.3.2022.
  2. Paajanen H. Liikunnanharrastajan "urheilijan tyrä" ja osteitis pubis. Duodecim 2009;125(3):261–6