Nivusten rakenne

Nivuksilla tarkoitetaan vatsan ja reiden raja-aluetta. Nivusten kipu voi johtua tällä melko rajatulla alueella olevasta ongelmasta tai se voi säteillä kauempaa. Samat ongelmat voivat aiheuttaa kipua myös lonkan ja lantion taakse, jolloin kyse on lonkan tai pakaran kivusta.

Nivusalueella kulkevat alaraajan verisuonet sekä keskeiset reiden etupuolen lihakset. Miehillä nivustaipeen kautta kulkevat siemenjohtimet ja kivesten verisuonet. Lonkkanivel on myös läheisesti nivusalueeseen liittyvä (ks. kuva ).

Kuva

Nivusseudun anatomia (mies). Nivusseudun rakennekuvassa näkyvät alueen tärkeimmät lihakset sekä verisuonten ja miehen siemenjohtimen sijoittuminen.

Nivuskivun syitä

Nivuskivun yleisimmät syyt ovat tuki- ja liikuntaelimissä, erityisesti lonkkanivelessä, reisiluussa ja reiden lihaksissa. Lapsilla ja nuorilla lonkissa esiintyy sekä rasituskipuja että harvinaisemmin reisiluun pään tai lonkkanivelen tulehduksellisia tiloja. Tulehduksellinen kiputila voi myös olla häpyluussa. Myöhemmällä keski-iällä ja vanhempana kivut ovat yleisimmin lonkan nivelrikon (ks. Lonkan nivelrikko) tai lonkan seudun limapussin tulehduksen aiheuttamia (ks. Lonkkakipu). Ikäihmisen kaatuminen voi nuorempaa herkemmin johtaa reisiluun kaulan murtumaan ja tästä johtuvaan nivuskipuun. Samoin ikääntyneiden vaivana voi olla hermopinne, erityisesti ylipainoisilla esiintyvä pintahermon pinteeseen liittyvä meralgia paresthetica, jossa nivusseutu ja reiden etupinta tuntuvat puutuneilta ja kivuliailta.

Kasvuikäisillä nivus- tai lonkanseudun vaiva voi johtua lonkkanivelen ärtymisestä tai tulehduksellisesta tilasta (ks. Lonkkavaivat lapsella).

Kaikenikäisillä liiallinen rasitus tai lievätkin venähdykset voivat aiheuttaa nivusseudun lihasten ja niiden kiinnityskohtien kipuja. Reisiluun kaulaan voi voimakkaassa rasituksessa kehittyä myös rasitusmurtuma (ks. Rasitusmurtuma (”marssimurtuma”)).

Yleinen nivusseudun kivun syy on tyrä, jossa vatsaontelon sisältöä pullistuu nivustaipeessa olevaan tyräpussiin (ks. Nivustyrä). Miehillä myös kivespussin vaivat (ks. Kiveksen kipu ja turpoaminen ja Kivestulehdus ja lisäkivestulehdus) voivat varsinkin alkuvaiheessa säteillä nivusalueelle.

Alaraajan alueella olevat tulehdukset aiheuttavat usein nivusseudun imusolmukkeiden tulehduksen ja turpoamisen ja tästä johtuvan kivun.

Milloin hoitoon?

Nivuskivun vuoksi on hakeuduttava hoitoon saman vuorokauden sisällä, jos kipuun liittyy kuumeilu tai selvä nivusseudun kivulias patti. Lähipäivinä on syytä hakeutua hoitoon, jos kipu tuntuu jatkuvasti lisääntyvän. Yli viikon kestävän nivuskivun vuoksi on syytä hakeutua ammattilaisen tarkistettavaksi, jos kipu ei itsekseen hellitä. Tavallisten vastaanotolla suoritettujen tutkimusten lisäksi voidaan tarvita lisätutkimuksia tulehduksen selvittämiseksi tai luuston kuvantamiseksi.

Lisää tietoa aiheesta

Lääkärikirja Duodecimin artikkeli:

Lonkkakipu

Käytettyjä lähteitä

Karppinen J, Sundqvist K. Nivuskipu. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online, vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 26.7.2018.

Paajanen H. Liikunnanharrastajan "urheilijan tyrä" ja osteitis pubis. Duodecim 2009;125(3):261–6 .