Kyynelteillä tarkoitetaan kyyneleitä muodostavia kyynelrauhasia, jotka sijaitsevat silmäkuoppien ylä-ulkoreunassa, näistä silmään johtavia kyynelrauhasen tiehyitä, silmän sisäreunassa ylä- ja alaluomessa olevia kyynelpisteitä sekä näistä alkavia kyyneltiehyitä, joiden kautta kyynelneste poistuu silmästä nenän tyvessä oleviin kyynelpusseihin. Kyynelpussit puolestaan tyhjenevät nenäkäytäviin kyynelkanavia pitkin (ks. kuva ). Normaalisti kyyneleet muodostavat silmän pinnalle noin sadasosamillimetrin paksuisen kalvon, joka suojaa ja ravitsee side- ja sarveiskalvoa.

Kuva

Kyyneltiet. Kyyneleet syntyvät silmäkuopassa olevissa kyynelrauhasissa. Niistä kyynelneste leviää suojaamaan silmän näkyviä osia. Kyyneneste poistuu kyynelpisteiden kautta kyynelpussiin ja kulkeutuu sieltä nenäkäytäviin.

Kyynelteiden sairaudet ovat pääasiassa tulehduksia, kyyneltiehyiden tukkeutumista, jonka pääoireena on silmien vuotaminen, tai kyynelnesteen vajaatuotantoa, joka aiheuttaa silmien kuivumisen.

Tulehdukset

Kyynelrauhasen tulehdus on harvinainen. Se aiheuttaa turvotusta, kipua ja punoitusta kyynelrauhasen seudussa. Joskus rauhasesta erittyvä kyynelneste voi olla märkäistä. Äkillinen tulehdus on yleensä toispuolinen, ja sitä aiheuttavat virukset ja bakteerit. Pitkällistä kyynelrauhasen tulehdusta voivat aiheuttaa eräät yleissairaudet, kuten sarkoidoosi ja reumaattiset sairaudet.

Kyynelpussin tulehdus on edellistä yleisempi. Se aiheuttaa kipua ja turvotusta kyynelpussin seutuun nenän tyveen. Tulehdus tukkeuttaa kyyneltien, ja tämän vuoksi silmästä on kyynelvuotoa. Tulehdus on yleensä seurausta kyynelkanavan ahtaudesta.

Sekä kyynelrauhasen että kyynelpussin tulehdusta epäiltäessä on aina syytä hakeutua lääkäriin. Bakteerin aiheuttamiin tulehduksiin on hoitona antibioottikuuri, mutta joskus märkäpesäke joudutaan avaamaan kirurgisesti. Tulehduksen rauhoituttua voidaan hoitaa taustalla ollut ahtauma tai tukos.

Kyynelteiden ahtauma ja tukos

Kyynelnestettä silmästä pois vievät kyyneltiet voivat olla synnynnäisesti tukossa, tai ahtaus voi kehittyä vähitellen itsestään, tulehdusten seurauksena tai joskus harvoin kasvaimen seurauksena. Ahtauman oireena on kyynelnesteen vuotaminen silmästä ja joskus tähän liittyvä rähmiminen. Kyynelvuoto voi johtua myös silmäluomen kääntymisestä iän myötä ulospäin, jolloin alaluomen kyynelpiste ei enää pysty keräämään kyynelnestettä.

Vastasyntyneen kyynelteiden tukos on hyvin yleinen, mutta kyyneltie avautuu yleensä itsestään puolen vuoden ikään mennessä.

Aikuisten kyynelteiden ahtautumisen vuoksi rähmiviä silmiä hoidetaan alkuun antibioottitipoilla ja tarvittaessa kyynelkanavan huuhtelulla. Mikäli vaiva osoittautuu kuukausia kestäväksi, kyynelkanaviin kohdistuva silikoniputkitus tai leikkaus voi olla tarpeen. Ks. myös erillinen artikkeli Kyyneltietukos.

Kirjallisuutta

  1. Seppä J, Smirnov G, Kaarniranta K, Tuomilehto H. Aikuisten alakyyneltietukosten kirurginen hoito. Duodecim 2012;128:205–11
  2. Seppänen M. Kyynelkanavan tukos. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 17.3.2019.
  3. Gilliland G. Dacryocystitis. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 8.10.2019.
  4. Singh G. Dacryoadenitis. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 19.6.2018.