Syyt ja oireet

Polviniveleen kertyvä neste voi olla verta tai tulehduksen tai ärsytyksen tuottamaa eritettä. Neste aiheuttaa polveen turvotusta ja kiristystä, ja polvi tuntuu normaalia jäykemmältä. Kiristys aiheuttaa kipua, mutta kivun syynä voi olla myös nestettä muodostava sairaus sinänsä. Polvinivelen sisällä olevan nesteen erottaminen polven ympäryskudoksen turvotuksesta voi olla vaikeaa. Ojennetun polven polvilumpion liikuttelu saattaa antaa käsityksen nivelensisäisestä nesteestä

Veren kertyminen johtuu polvinivelen jonkin rakenteen rikkoutumisesta vamman yhteydessä, jolloin verta vuotaa rikkoutuneesta kudoksesta nivelen sisään. Ilman selvää vammaa polveen kertyvän nesteen aiheuttajana on yleensä tulehdus tai muu ärsytys. Bakteeritulehdukseen kuuluvat myös polven kuumotus ja yleiset tulehdussairauden oireet. Monet mikrobitaudit voivat aiheuttaa nivelessä tulehdusreaktion ja nesteen kertymisen ilman, että itse nivelessä on aiheuttajaeliöitä (ks. Reaktiivinen niveltulehdus (reaktiivinen artriitti)). Reumapotilaan polvinesteen syynä on reumaattinen tulehdus. Myös polven nivelrikkoon voi liittyä nesteen kertyminen polveen.

Polven seudun turpoamisen voivat aiheuttaa myös polvinivelen ulkopuoliset syyt (ks. Polvikipu ja Polvivaivat laps illa ja nuorilla).

Milloin hoitoon

Nesteen kertymisen syy on aihetta selvittää. Kipua voi hoitaa tilapäisesti tulehduskipulääkkeillä, mutta ne eivät poista tulehduksen tai ärsytyksen tuottamaa nestettä.

Kun polveen on kohdistunut selvä vamma, neste polvinivelessä on merkki vakavammasta vauriosta, joka edellyttää lääkärin tutkimusta ja hoitoa.

Nesteistä polvea tutkittaessa selvitetään polvinivelen turvotuksen sijainti, mahdolliset tulehdusoireet, liikkuvuus ja nivelsiteiden tila. Tarpeen mukaan voidaan tehdä kuvantamistutkimuksia ja tulehdusta selvittäviä verikokeita.

Turvonneen polven hoito ja kuntoutus riippuvat turvotuksen syystä ja ongelman vaikeusasteesta.

Nivelen sisäinen neste voidaan poistaa polvesta neulalla vaivan helpottamiseksi sekä syyn selvittämiseksi ja hoidon suunnittelemiseksi.