Oireet ja syyt

Normaali selkäranka on takaa tarkasteltuna suora. Sivulta katsoen normaaliin selkärankaan kuuluu rintakehän alueella lievä kaareutuminen taaksepäin ja lannerangan alueella eteenpäin.

Skolioosissa selkärangassa on takaa katsoen havaittavissa kaareutumista. Selän tarkastelu on tehtävä siten, että lantio on suorassa ja yläraajat ovat symmetrisesti.

Kyfoosilla tarkoitetaan selkärangan poikkeavaa eteenpäin kaareutumista. Syynä voi joskus olla kasvuiän loppuvaiheessa ilmenevä nikaman etuosan kasvuruston häiriö (Scheuermannin tauti).

Murrosikään kuuluvan kasvupyrähdyksen aikana kehittyy usein selkärangan lievää kieroutta, joka oikenee kasvun loppuessa. Toisaalta aikaisempi skolioosi voi lisääntyä kasvupyrähdyksen aikana. Kasvuiässä voi myös tulla esiin alaraajojen pituusero, joka saa aikaan lannerangan vääntymisen.

Jos ryhtivika säilyy aikuisikään asti, siitä saattaa syntyä myöhemmin kipuoireita tai tuntohäiriöitä.

Milloin hoitoon

Alle 5-vuotiaalla epäily selkärangan rakenneviasta on aina aihe jatkotutkimuksiin.

Rakenteellisia ryhtivikoja seulotaan kasvuikäisiltä normaaleissa koulutarkastuksissa, ja havaittu käyryys voidaan mitata. Vanhempien havaitsema selvä selän kierous on muulloinkin syytä ottaa puheeksi terveydenhoitajan kanssa, joka voi tarkistaa asian. Lievä skolioosi ei tarvitse hoitoa, mutta tilaa seurataan kasvuiän ajan. Mikäli mittauksessa skolioosi on huomattava, tutkittava lähetetään lasten ortopedin arvioon.

Lievää skolioosia voidaan auttaa selkärankaa venyttävillä ja vahvistavilla harjoituksilla. Vaikeissa tapauksissa selän hoitamiseksi tarvitaan tukiliiviä tai jopa leikkausta.

Aikuisiälle pysyneen ryhtivian oireita voi hoitaa liikunnalla ja venytyksillä.

Kirjallisuutta

  1. Helenius I. Skolioosi ja kyfoosi. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 30.11.2020.
  2. Adolescent idiopathic scoliosis. DynaMed Plus [Internet]. Ipswich (MA): EBSCO Information Services. 1995 - . Record No. 116647 (päivitetty 21.8.2020, luettu 22.9.2021).