Ohutsuolessa ruokasula ja paksusuolessa uloste kulkevat jatkuvasti eteenpäin suolen seinämien lihastoiminnan avulla. Jos suolen sisällön kululle tulee jokin este, syntyy suolitukos, joka on vaarallinen ja välitöntä hoitoa vaativa sairaus.

Suolitukoksen syyt

Tavallinen suolitukoksen syy ovat vatsaontelossa olevat aikaisemmista leikkauksista syntyneet kiinnikkeet, joiden seurauksena supisteleva ja venyilevä suoli voi joutua puristuksiin.

Tukos voi johtua siitä, että jokin tukkii suolen sisällä olevan ontelon. Esimerkkinä on paksusuolen syöpä, joka kasvaa sisäänpäin lopulta tukkien suolen. Suoli voi myös tukkeutua suolen ulkopuolisen puristuksen vuoksi. Esimerkkeinä ovat kureutunut tyrä, jossa ahdas tyräportti puristaa siinä sijaitsevan suolenmutkan umpeen.

Suoli voi myös kiertyä ja joutua sellaiseen sykkyrään (”suolisolmu”), että se puristuu tukkoon. Lapsilla suolen tuppeumassa ohutsuolen loppuosa tunkeutuu paksusuolen alkuosan sisään, mikä estää suolensisällön kulkua.

Suolitukoksen oireet

Suolitukos aiheuttaa aina kovia vatsakipuja, jotka alkavat lievinä ja tuntien kuluessa muuttuvat ankariksi. Kipu on aluksi aaltomaista, myöhemmin jatkuvaa. Pian alkaa esiintyä oksennuksia ja vatsa voi turvota. Jos tila jatkuu eikä hakeuduta hoitoon, yleistila heikkenee jo vuorokauden kuluessa.

Milloin lääkäriin

Suolitukos on yksi äkillisen vatsakivun eli ”akuutin vatsan” syistä. Kun vatsakipu on uusi ja kova, ja etenkin jos esiintyy oksennuksia, on syytä hakeutua välittömästi lääkäriin vuorokaudenajasta riippumatta.

Suolitukoksen toteaminen ja hoito

Suolitukos todetaan siihen sopivien oireiden ja taustatietojen perusteella sekä lääkärin tutkimuksella. Suolitukos varmistetaan vatsan tietokonekerroskuvauksella.

Jos lääkäri toteaa suolitukoksen, aloitetaan suonensisäinen nestehoito ja tukos leikataan mahdollisimman pian. Leikkauksessa suolen kulkueste luonnollisesti poistetaan ja tarvittaessa tehdään muita toimenpiteitä. Joskus, esimerkiksi kureutuneessa tyrässä ja kiertyneessä suolessa, osa suolen seinämää voi olla kuoliossa, jolloin elinkelvoton osa suolta joudutaan poistamaan.

Kirjallisuutta

  1. Mäkelä J. Suolitukos, paralyyttinen ileus ja pseudo-obstruktio. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 29.1.2020.