Ajoittainen vaikeus saada orgasmi on tavallista eikä ole luonteeltaan varsinainen häiriö. Miehen varsinaiselle orgasmihäiriölle on ominaista jatkuva tai toistuva vaikeus laueta tai saada orgasmi normaalin kiihottumisvaiheen jälkeen. Orgasmin saanti voi pitkittyä tai jäädä kokonaan puuttumaan.

Tavallisimmassa muodossa mies ei kykene laukeamaan yhdynnässä, vaikka kykeneekin sen jälkeen saamaan siemensyöksyn käsin tai suuseksin avulla. Jotkut saavat orgasmin yhdynnässä, mutta vasta hyvin pitkän käsin tai muilla keinoilla tehdyn stimulaation jälkeen. Joskus orgasmi saavutetaan ainoastaan itsetyydytyksen avulla. Yksittäiset miehet saavat orgasmin vain herätessään aamuyöstä eroottisesta unesta.

Orgasmihäiriö voi olla luonteeltaan itsenäisesti syntynyt tai sairauteen liittyvä, yleistynyt tai tiettyyn tilanteeseen liittyvä (tilannetyyppinen).

Monet lääkkeet vaikeuttavat tai estävät orgasmin saamista. Tällaisia lääkkeitä ovat monet masennuslääkkeet, psykoosien hoidossa käytetyt psykoosilääkkeet, jotkin verenpaineen hoidossa käytetyt lääkkeet sekä kivun ja yskän hoidossa käytetyt opioidit. Myös alkoholi ja muut päihteet voivat estää tai viivästyttää orgasmia.

Itsehoito

Vaikeus laueta tyydyttävästi vähentää seksuaalisuudesta saatavaa nautintoa. Orgasmivaikeudesta kärsivän kannattaa aina keskustella ongelmasta partnerinsa kanssa, koska molemmat voivat turhaan syyllistää itseään tai toistaan.

Milloin hoitoon

Orgasmivaikeuden aiheuttaessa ongelmia parisuhteessa vaikeudesta kärsivän kannattaa kääntyä lähikuukausien aikana joko seksuaalisten toimintahäiriöiden hoitoon erikoistuneiden psykoterapeuttien tai seksologien puoleen. Sukupuolikumppanin osallistuminen hoitoon voi edesauttaa hoitoa olennaisella tavalla.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

Käytettyjä lähteitä

Apter D, Väisälä L, Kaimola K (toim.) Seksuaalisuus. Kustannus Oy Duodecim 2007.

Mattila A, Lönnqvist J. Seksuaalihäiriöt. Kirjassa: Lönnqvist J, Henriksson M, Marttunen M, Partonen T (toim.). Psykiatria. 12. painos. Kustannus Oy Duodecim 2017; s. 444-459.

Wincze JP, Weisberg RB. Sexual dysfunction: A guide for assessment and treatment. 3rd edition. The Guilford Press, New York 2015.