Keuhkoputkitulehdusta (keuhkoputkentulehdus, bronkiitti) on lapsilla eri tyyppejä. Yleisimmin kyse on virusperäisestä tulehduksesta, sillä lasten flunssassa tulehdus leviää usein nielusta aina keuhkoputkiin asti. Virusinfektio voi pienellä osalla lapsista laukaista myös ns. ahtauttavan keuhkoputkitulehduksen (obstruktiivisen bronkiitin), jolloin yskimiseen liittyy hengenahdistusta, tihentynyttä hengitystä ja usein myös hengityksen vinkunaa.

Erityisesti imeväisillä esiintyy myös ns. pienten keuhkoputkien (ilmatiehyiden) tulehdusta eli bronkioliittia, joka voi aiheuttaa merkittävää hengenahdistusta ja vaatia sairaalahoitoakin. Antibioottihoitoa vaativa bakteeriperäinen bronkiitti on lapsilla sen sijaan harvinainen, samoin kuin hinkuyskäbakteerin tai mykoplasman aiheuttama keuhkoputkentulehdus.

Virusperäinen keuhkoputkitulehdus

Oireina on nuhan, kuumeen ja yskän lisäksi usein hengityksen rohina. Vähäinenkin määrä limaa aiheuttaa lapsilla selkeän rohinan, sillä pieni lapsi ei osaa yskiä limaa pois ja toisaalta limarohina on helposti kuultavissa ohuen rintakehän läpi. Jos rohinaan ei liity hengitysvaikeutta ja lapsen vointi on muutenkin hyvä, erityistä hoitoa ei tarvita, sillä virusperäinen keuhkoputkitulehdus paranee itsestään 1–2 viikossa.

Hoitona on perinteisesti käytetty yskänlääkkeitä, joiden teho jää kuitenkin usein vaatimattomaksi. Niinpä yskänlääkkeiden käyttöä lapsilla ei nykyisin suositella.

Tarkoitus ei toisaalta ole yskän lopettaminen, sillä tällöin nenänielusta valuva lima kulkeutuisi keuhkoihin ja aiheuttaisi ongelmia. Yskä on elimistön puolustuskeino liman valumista vastaan. Kostean ja viileän höyryn hengittäminen oli aiemmin yleisesti käytetty hoitokeino. Senkin osalta näytöt tehosta ovat vaatimattomat. Kaiken kaikkiaan yskän helpottamiseksi ei ole paljoa tehtävissä. Koska yskä on usein pahimmillaan yöaikaan, rasittaa tämä luonnollisesti koko perhettä. Viime aikoina on saatu jonkin verran viitettä siitä, että yli 1-vuotiaille lapsille noin puoli tuntia ennen nukkumaan menoa annettu hunaja helpottaisi yskimistä. Annos on pari teelusikallista (10 grammaa). Alle 1-vuotiaille hunajan antoa ei suositella.

Pienet lapset yskivät joskus viikkojenkin ajan, jolloin kyse on useimmiten huonosta onnesta eli virusinfektioita on tullut peräkkäin useita. Näin on usein päivähoidon aloituksen yhteydessä. Joskus jatkuva yskiminen on kuitenkin merkki korvatulehduksesta, joten lääkärissäkäynti on pitkittyneessä yskimisessä perusteltu. Toinen syy pitkittyvään yskään on edellä mainittu pienen lapsen astma, joka voi toisinaan muistuttaa ”tavallista” keuhkoputkitulehdusta. Tällöin astmalääkityksen aloittaminen lopettaa tehokkaasti yskimisen.

Bakteeriperäinen keuhkoputkitulehdus

Bakteeriperäinen keuhkoputkentulehdus on lapsilla harvinainen. Yskän jatkuminen ja muuttuminen limaiseksi alkuvaiheen kuivan köhän jälkeen herättää usein epäilyn bakteeritulehduksesta. Yli viikon jatkuva yskiminen on kuitenkin flunssassa normaalia, ja limaisuus merkitsee yskän "lohkeamista" ja vähittäistä paranemista. Tavallista myös on, että flunssan jälkeen lapsi yskii rasituksessa tai kylmässä ilmassa. Hengitysteiden limakalvot vaativat usein 2–3 viikkoa toipuakseen täysin tulehduksesta, mikä ilmenee yskimisherkkyytenä. Antibiootin aloituksesta yskivälle lapselle ei ole yleissääntöä, vaan hoidosta päätetään aina tapauskohtaisesti. Jos lapsella todetaan samanaikaisesti korva- tai sivuontelotulehdus, antibioottilääkitys on paikallaan. Näin on myös silloin, kun keuhkojen kuuntelussa on viitteitä tulehduksen leviämisestä keuhkoihin.

Mykoplasmabakteeri voi aiheuttaa ylähengitystie- ja keuhkoputkitulehduksen etenkin koulu- ja nuorisoikäisillä sekä nuorilla aikuisilla. Yleensä oireet kestävät 2–3 viikkoa ja tauti paranee ilman hoitoa. Joskus tilanne voi edetä keuhkokuumeeksi ja oireet pitkittyä. Mykoplasmainfektiossa ei välttämättä ole selvää kuumetta. Epidemioita todetaan 3–5 vuoden välein. Mykoplasmainfektio diagnosoidaan veren vasta-ainemäärityksillä, mutta nykyisin luotettavammin hengitystie-eritteen PCR-tutkimuksella. Pitkittynyttä infektiota hoidetaan antibiooteilla. Myös klamydiabakteeri voi mykoplasman tavoin aiheuttaa pitkittynyttä yskää etenkin kouluikäisillä, ja klamydian poissulku laboratoriokokeiden avulla on joskus tarpeen. Klamydiaakin hoidetaan antibiooteilla.

Myös hinkuyskäbakteeri voi aiheuttaa koulu- ja nuorisoikäisille pitkittynyttä keuhkoputkitulehdusta. Yskänpuuskat voivat jatkua viikkojen ajan, mutta vaikeaa hengitysvaikeutta ei esiinny. Hinkuyskätulehduskin voidaan osoittaa vasta-aine- ja PCR-määrityksillä, ja sen hoidoksi määrätään antibiootti, lähinnä taudin leviämisen estämiseksi.

Milloin hoitoon

Flunssaan liittyvä yskää voi hyvin seurata kotioloissa 1–3 viikkoa. Yskivä lapsi on kuitenkin syytä tuoda hoitoon seuraavissa tapauksissa:

 • Alle puolen vuoden ikäisellä lapsella esiintyy päivien kuluessa pahenevaa yskää, rohinaa ja hengitysvaikeutta, huonoa syömistä ja väsähtämistä.
 • Alle 5 kuukauden ikäisellä imeväisellä esiintyy vaikeita yskänpuuskia.
 • Herää epäily, että yskivä lapsi on nielaissut vierasesineen.
 • Lapselle kehittyy kumea yskä, sisäänhengityksen rohina ja vinkuna sekä hengitysvaikeus.
 • Lapsella ilmenee flunssan yhteydessä tiheätä ja työlästä hengitystä ja hengityksen vinkumista.
 • Yskivällä lapsella kuume ja paheneva limaisuus jatkuvat yli viikon.
 • Lapsella on useita viikkoja jatkunut yskä.

Kirjallisuutta

 1. Ruuskanen O, Korppi M. Lasten yskänlääkkeiden myynti pitää lopettaa. Duodecim 2008;124:1689–1690
 2. Käypä hoito -suositus: Alahengitystieinfektiot (lapset)
 3. Koskela H, Naaranlahti T. Yskän lääkehoito. Duodecim 2016;132(5):455-60
 4. Puolakkainen M. Mycoplasma pneumoniae -infektiot. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 25.2.2019.
 5. Mäkelä M. Lapsen pitkittynyt yskä. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 15.8.2018.