Suupielet tulehtuvat muita helpommin henkilöillä, jotka ovat hampaattomia tai joilla on syvä purenta ja huonosti ilmastoituva suupieli. Tällaisia henkilöitä ovat ennen kaikkea vauvat ja vanhukset. Suupielitulehdusta tavataan tavallista useammin diabeetikoilla ja joka kymmenennellä oikomishoitopotilaalla. Lihavuus, diabetes ja kuiva suu altistavat tulehdukselle. Tulehduksen aiheuttavat ihon ja limakalvojen normaalikasvustoon kuuluva hiiva Candida albicans ja bakteerit, etenkin Staphylococcus aureus, jotka pääsevät lisääntymään kosteassa ja lämpimässä suupielen poimussa. Kyseessä ei ole B-vitamiinin puutos, kuten yleensä luullaan.

Oireet

Tulehduksen alkuvaiheessa suupielet kutiavat ja kirvelevät. Ne punoittavat, visvaavat ja rupeutuvat. Lisäksi niihin tulee helposti kipeitä halkeamia; ks. kuva .

Kuva

Suupielten tulehdus. Suupielten tulehduksessa (ks. Suupielten tulehdus) iho on rikkoutunut ja osittain rupeutunut.

Taudin toteaminen

Suupielitulehduksen tunnistamisessa ei ole vaikeuksia, jos kumpikin suupieli on tulehtunut suunnilleen yhtä voimakkaasti. Toispuolisessa tulehduksessa diagnoosin teko on viisainta jättää lääkärin tehtäväksi. Hiiva- tai bakteeriviljelyä ei tarvita. Märkärupi (ks. Märkärupi) alkaa usein suupielestä. Se kuitenkin leviää nopeasti laajemmalle alueelle.

Itsehoito

Suupielet pestään vedellä ja saippualla 2–4 kertaa päivässä. Ruvet irtoavat helpommin, jos tulehtuneelle alueelle laittaa kostean kääreen (taitoksen, kompressin) 10–20 minuutiksi ennen pesua. Siihen voi käyttää paperipyyhettä, vanhaa pyyheliina- tai lakanakangasta tai sidetaitoksia. Pesun jälkeen suupielet kuivataan ja niihin laitetaan hydrokortisonivoidetta, jossa on mukana jotakin bakteerien ja hiivojen lisääntymistä ehkäisevää ainetta. Suupielet parantuvat yleensä 3–7 päivässä.

Hammasproteesin käyttäjien on syytä käydä hammaslääkärissä, joka tarkistaa proteesin kunnon. Tarvittaessa proteesi pohjataan ja purentaa korotetaan. Kuivan suun syistä ja hoidoista ks. Kuiva suu.

Milloin hoitoon?

Jollei suupielitulehdus parane runsaassa viikossa tai jos se uusiutuu toistuvasti, on syytä mennä lääkäriin tai hammaslääkäriin lähiviikkoina. Lääkäri tarkistaa, onko suussa hoitoa vaativa hiivatulehdus (sammas tai hiivatulehdus hammasproteesin alla). Mahdollinen suun kautta annettava hiivahoito määräytyy löydösten perusteella.

Ehkäisy

Proteesin käyttäjillä purennan korottaminen vähentää suupielitulehduksen vaaraa. Diabetesta sairastavan on huolehdittava hyvästä sokeritasapainosta. Lapsilla jatkuvaa huvitutin käyttöä tulisi välttää.

Käytettyjä lähteitä

C Mowad. Cheilitis. www.uptodate.com