Vauvarokon oireet

Vauvarokko on harvinainen alle kolmen kuukauden ja yli kolmen vuoden ikäisillä.

Vauvarokko alkaa 3–5 päivää kestävällä korkealla kuumeella, jona aikana voi esiintyä ärtyisyyttä, löysiä ulosteita, silmien punoitusta, suun limakalvon pistemäisiä kohoumia, etuaukileen pullistumista ja imusolmukesuurentumia erityisesti takaraivolla ja korvien takana. Kuumeen laskiessa ilmaantuu hentoa, usein vaikeasti havaittavaa punanäppyläistä ihottumaa, joka alkaa usein korvien seudulta ja leviää kasvoihin, niskaan, vartalolle ja edelleen raajoihin. Joskus ihottuma puuttuu kokonaan.

Vauvarokkoon liittyvä korkea kuume voi laukaista kuumekouristuksen, jolloin lapsen raajat nykivät, silmät katsovat sivuun eikä lapseen saa kontaktia. Kuumekouristus on sinänsä vaaraton ja laukeaa itsestään. Jos kyse on lapsen ensimmäisestä kuumekouristuksesta, on hyvä ottaa yhteys hoitoyksikköön.

Vauvarokon toteaminen

Diagnoosi perustuu tyypilliseen taudinkuvaan eikä erillisiä testejä tarvita.

Vauvarokon ehkäisy

Vauvarokkoon ei ole olemassa rokotetta. Virus tarttuu herkästi perhepiirissä syljen välityksellä. Käytännössä herpesvirus 6:n tarttumista ei voi ehkäistä. Itämisaika tartunnasta oireisiin on 5–15 päivää.

Milloin hoitoon?

Vauvarokko paranee itsestään eikä vaadi erityisempää hoitoa.

Kuumeeseen ja ärtyisyyteen on hyvä antaa tulehduskipulääkettä. Kuumeen aikana (ennen ihottuman kehittymistä) taudin erottaminen muista infektioista on vaikeaa. Sen vuoksi joudutaan usein poissulkemaan vakavammat infektiot. Näiden infektioiden poissulkuun käytetään veri- ja virtsanäytteitä. Veren tulehdusmittarin CRP:n pitoisuuden mittaus auttaa erottamaan vauvarokosta johtuvan kuumeen vakavammista infektioista.

Kirjallisuutta

  1. Renko M. Vauvarokko (exanthema subitum). Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 16.10.2019.