Löydökset

Vauvarokko eli ”kolmen päivän kuume” (myös exanthema subitum) on ½–2 -vuotiailla yleinen kuumetauti, jonka normaalisti aiheuttaa ihmisen herpesvirus 6 (HHV6) ja harvemmin herpesvirus 7 (HHV7). HHV-6-viruksesta on kahta muotoa, joista HHV-6B on yleisempi taudinaiheuttaja pienillä lapsilla. Vauvarokko on melko harvinainen alle kolmen kuukauden ja yli kolmen vuoden ikäisillä.

Vauvarokko alkaa 3–5 päivää kestävällä korkealla kuumeella, jona aikana voi esiintyä ärtyisyyttä, löysiä ulosteita, silmien punoitusta, suun limakalvon pistemäisiä kohoumia, etuaukileen pullistumista ja imusolmukesuurentumia erityisesti takaraivolla ja korvien takana. Usein paikallisoireet ovat kuitenkin vaatimattomat. Kuumeen laskiessa ilmaantuu punaläiskäistä tai -näppyläistä ihottumaa, joka alkaa usein korvien seudulta ja leviää kasvoihin, niskaan, vartalolle ja edelleen raajoihin. Ihottuma vaihtelee voimakkuudeltaan ja kestoltaan muutamasta tunnista pariin päivään.

Viime vuosina on opittu, että herpesvirus 6:n aiheuttama infektio voi tyypillisen vauvarokon lisäksi ilmetä tavallisena kuumetautina ilman ihottumaa tai toisaalta kuume voi jäädä vähäiseksi ja oireina on ohimenevä ihottuma tai hengitystieinfektio. Herpesvirus 6:n tiedetään hyvin harvoin aiheuttavan myös aivokuumetta.

Vauvarokkoon liittyvä korkea kuume voi laukaista kuumekouristuksen (10–15 %:lla potilaista), jolloin lapsen raajat nykivät, silmät katsovat sivuun eikä lapseen saa kontaktia. Kuumekouristus on sinänsä vaaraton ja laukeaa itsestään. Jos kyse on lapsen ensimmäisestä kuumekouristuksesta, on hyvä ottaa yhteys hoitoyksikköön.

Ehkäisy

Vauvarokkoon ei ole olemassa rokotetta. Virus tarttuu herkästi perhepiirissä syljen välityksellä. Käytännössä herpesvirus 6:n tarttumista on hyvin vaikea ehkäistä. Itämisaika tartunnasta oireisiin on 5–15 päivää.

Milloin hoitoon

Vauvarokko paranee itsestään eikä vaadi erityisempää hoitoa. Kuumeeseen ja ärtyisyyteen on hyvä antaa tulehduskipulääkettä. Kuumeen aikana (ennen ihottuman kehittymistä) taudin erottaminen muista infektioista ei ole helppoa. Jos tässä vaiheessa hakeudutaan lääkäriin, saatetaan lapsesta ottaa veri- ja virtsanäytteet muiden syiden, kuten virtsatieinfektion, poissulkemiseksi. Veren tulehdusmittarin CRP:n pitoisuutta voidaan käyttää erottamaan vauvarokosta johtuva kuume vakavammista infektioista.

Kirjallisuutta

  1. Renko M. Vauvarokko (exanthema subitum). Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 16.10.2019.